Фотографска изложба в Троянския манастир

Троянският ставропигиален манастир „Успение Богородично” и Центърът за семиотични и културни изследвания представят изложба „Атон в рисунки и фотографии“ на Андрей Янев и Мирослав Дачев. 

 Изложбата е част от мащабен проект – „Светите земи и българската култура” – който Центърът за семиотични и културни изследвания реализира от 2012 г. Към същия проект е и поредицата от издания на Центъра „Библиотека Атониада”, третият том, от която (посветен на св. Иоан Кръстител) излезе с благословията на Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, игумен на Троянския манастир 

Изложбата бе открита в събота 1.07. 2017год. и е подредена в зала „ Архимандрит Макарий” в светата обител.Експозицията бе открита  от игуменът на манастира епископ Сионий и  Аксиния Джурова, в присъствието на авторите на й – Андрей Янев и Мирослав Дачев.

„Фотографиите и рисунките са плод на над 40 експедиции на авторите до Света Гора – Атон в периода 2004 – 2017 г., на престоя им във всички светогорски манастири и на голяма част от скитовете и келиите в монашеската република“, сподели Мирослав Дачев.

Андрей Янев каза

Изложбата разкрива жанрови ситуации от живота на монасите в Света Гора – видимо в портретните и репортажните фотографии от литии, литургии и поклонения, невидимо зад притулените стени на келията „Достойно ест”, скита „Свети Андрей”

Кои са Андрей Янев и Мирослав Дачев

Андрей Янев е художник, чието име свързваме с множество изложби живопис в България и чужбина, с редица творчески национални и международни проекти, с престижни награди в областта на изкуството. През последните 15 години е сред най-дейните участници в проектите, свързани със Света Гора. Той превърна Атон в една от основните теми на своето творчество, чрез която е разпознаваем както в България, така и в различни европейски столици. Учредител и член на УС на Центъра за културни и семиотични изследвания.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”; учредител и председател на Център за културни и семиотични изследвания. Автор и ръководител на проектите „Атон в българската култура и словесност” (2004-2006), „Света Гора и българската култура” (2007-2011) и „Светите земи и българската култура” (от 2012), които представя в поредица от авторски изложби фотография и множество  презентации и публични лекции у нас и в чужбина. Автор на четири тома от „Библиотека Атониада”, посветени на св. Георги, св. Никола, св. Иоан Кръстител и св. Мария Магдалина.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button