Администратори на сайт изнудвали непълнолетни с голи снимки

Четирима от администраторите на популярен сайт бяха арестувани за системно изнудване на малолетни и непълнолетни момичета с голи снимки и видеа. Те искали от тях откуп в криптовалутата биткойн, за да не разпространят кадрите в страницата.

Операцията започнала още миналата година, пише „24 часа“. Разследващите се свързали с много момичета под 18 години, чиито голи снимки попаднали на сайта motikarq.com. Имало и други, които били изнудвани да платят откуп, за да не се публикуват кадрите с тях. Управляващите сайта искали плащането да стане в биткойни, които са много по-трудни за проследяване.

Първите сигнали за такива изнудвания били още от 2015 г. Имало и хора с откраднати Facebook профили, на които също били искани откупи във виртуалната валута, за да си върнат достъпа до акаунта. Част от голите снимки били свалени именно след като задържаните хаквали страниците им в социалната мрежа.

На 18 юли антимафиотите от сектор „Киберсигурност“ пристъпили към арести. Операцията се провела едновременно в 7 града – София, Пловдив, Варна, Плевен, Габрово, Мизия и Троян. Криминалистите иззели 11 компютъра, флашки, външни харддискове.

Разследващите са открили и онлайн адреса на портфейла с биткойните, в който се трупали откупите.

Сайтът вече е затворен.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button