Варненецът Донко Марков е победител в детския „Пирин фолк“

Преди борени минути станахме свидетели на награждаването на победителите от Първия детски „Пирин фолк“.  Заслуженото 1-во място зае момчето глас – Донко Марков от Варна. С невероятният си диапазон на гласа и прекрасното изпълнение на песента „Катил Георги“той грабна сърцата на жури и публика. Войводата Володя Стоянов с голямо вълнение и радост му връчи нагарадата с пожелание да изпее много повече песни от него!

Роден под щастливата звезда в семейство на музиканти. Баща му е участвал в този конкурс преди години. Ето, че сега синът му продължава .

Учи в Музикалното училище във Варна с педагог Павлинка Тодорова(майка на Елица Тодорова).Трябва да отбележим,че още една варненка участва в конкурса-Петя Паньова.

Негови асистентки станаха Василиа Петрова с повече от уникално изпълнение на песента „Ибиш ага“. Наградата й връчи диригента на народния оркестър при БНР Димитър Христов. Третата награда отиде при Михаела Манчева.

Награда на Кмета на Община Сандански бе присъдена на Анабел и Дарина Дамянови с изпълнение на песента „Тръгнало ми лудо младо на Солунски пазар“

Песента изпълнена от Донко е изпълнявана от Господин Колев.Предлагаме и македонския вариант

Александар Сарев – Болен лежи катил Ѓорѓи

Болен лежи катил Ѓорѓи,
В Солунски зандани.
Дење лежи катил Ѓорѓи,
Ноќе го испитуват.

Кажи, кажи катил Ѓорѓи,
Кај е твојта пушка?
Кај е твојта пушка Ѓорѓи,
Пушка малихера.

Главата си давам душман,
Пушка не кажувам.
Пушка не кажувам душман,
Пушка малихера.

Георги Стоянов Мияковски известен още като Катил Георги е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Роден е през 1876 година в мариовското село Бърник. Присъединява се към ВМОРО и действа срещу гръцката въоръжена пропаганда в Мариово. Гръцки андарти убиват семейството му с изключение на най-малкия му брат, който е изпратен като подарък на сестрата на гръцкия капитан, която е бездетна. По време на Първата световна война е назначен за кмет на родното си село и като такъв активно участва в издирването и избиването на сътрудниците и дейците на гръцката пропаганда[1].
В негова чест се пее народната песен „Болен лежи Катил Георги“.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button