Иконописци рисуваха в Троянския манастир

Троянският манастир „Успение Богородично бе домакин на  събор, организиран от Българското иконографско сдружение.

„За мен е голяма радост и чест да посрещна тези художници, които са  вярващи хора, които са проповедници по силите си на вярата, които са хора, обединени около идеята да се рисуват канонични, правилно изградени икони и да бъдат образи на подражание на старите български майстори от Средновековието, Възраждането и от други епохи ”, каза при откриването на събора епископ Сионий пред  Даниела Балабанова, БТА

 

Грузинецът Джустани Парулава, с църковното име Михаил

Тази година в събора участваха гости от Македония, Грузия и Русия. Сред тях е най-добрият майстор на клетъчния емайл в света– грузинецът Джустани Парулава, с църковното име Михаил(източник – БТА) . Това е грузинска техника, която преди това е била византийска. Преславското златно съкровище е  изработено с този вид техника.

Иконата се разделя на малки клетчици, в които се слага по малко емайл – в разтопено стъкло се слага метал или оцветители. Не е характерна за българската иконография, повече я използват русите.

Иконите, които са изложени в зала „Архимандрит хаджи Макарий“ са , дело на участниците в събора.

За да си иконограф трябва и да си дълбоко вярващ и запознат с науката Богословие или теология [от θεολογία (теологиа) на гръцкиθεος (теос) – бог; λογος (логос) – слово] е съвкупност от религиозни доктрини за същността и божието слово и учение, което се основава на текстове, приети за свещено откровение. Затова често се изнасят лекции пред иконописците, споделят несговорливите творци.

Днес на  Преображение Господне (6 август) зографите  участваха в празничната литургия и  лития  послучай големия църковен празник.  Бяха благословени от игуменът на Троянския манастир.

Иконографският събор ще продължи в Троянската света обител до 7 август. След това иконите изработени в манастира ще бъдат изложени в Плевен.

За празника Преображение Господне   бяха дошли много миряни в манастира, да се помолят за тях и близките си.

Галерия от снимките може да видите ТУК
Преображение Господне в Троянската света обител

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button