Малкият пазар ще запази традициите за среща на съграждани

Напредва работата по проекта за малкия пазар, който ще придобие нов, модерен облик

През отминалата седмица пред Общинския експертен съвет по устройство на територията бе представен и разгледан работният проект на проектантския колектив на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“ АД, гр. София, за пълното реновиране на „Малък пазар“. Преди няколко месеца фирмата спечели конкурс за изготвяне на цялостен идеен проект за изграждане на обслужваща сграда „Малък пазар“ и инфраструктура сред общо 7 участника. На 23.08.2017 г. фирмата представи своя окончателен проект.

С общи усилия и средства от общинския бюджет и от бюджета на ОП „Общински пазари“, „Малък пазар“ ще придобие нов, по-функционален и отговарящ на съвременните изисквания пазар. На заседанието бяха обсъдени основните параметри и разработването в технически аспект. С проекта е направено важно унифициране на паркоместата – отделно ще спират посетителите на пазара и работещите, които товарят и разтоварват продукцията, като това ще спомогне ползвателите да не си пречат. Предстои озеленяване, което ще попречи и на моментната практика за спиране на товарни автомобили на ул. „Васил Левски“, които затрудняват движението. Ще се реши и въпросът с нормалното и безпроблемно преминаване на пешеходци. Новост е това, че както бе обявено и първоначално, ще бъде намален броят на сега съществуващите павилиони. Пазарът ще бъде предназначен основно за ползване от търговците на плодове и зеленчуци. Това е обсъдено и по време на няколкото предварителни разговори с наематели на помещения на пазара, с граждани. Във фоайето на Община Троян бе изложен и проектът, както и кутия за предложения от страна на гражданите. Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта.

Кметът Донка Михайлова изрази надеждите през следващата година, в която Троян отбелязва своята 150 – годишнина, да се поздравим с един модерен и добре функциониращ „Малък пазар“, който да запази традициите за среща на съграждани.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button