ИсторияНовиниОбществоОбщина Троян

Поредната 15-та експедиция на НИМ на римската крепост „Состра“( Троян) завърши с нови открития -галерия

Поредната 15-та експедиция на НИМ съвместно с Община Троян, Ротари клуб – Троян и Музея на занаятите ,Община Троян започна на 13 юни 2017 . Финансирането през този сезон бе подсигурено от Община Троян(15 хиляди лева) и Ротари клуб
За двата летни месеца бяха извършени археологически теренни проучвания на късноантични сгради от постлагерния лагер на Состра.

Бяха открити три жилищни военни сгради от 3-4 век . Това са сгради, в които са живеели войници, които обслужват крепостните стени и кулите. Те са от различни хронологически периоди – от втората половина на 3 век до края на 4 век. Също така  има и изкопан  римски път ,
Проф. Иван Христов  на пресконференцията провела се на 08.08.2017  с журналисти, сподели , че по време на разкопките са разкрити и около 60 ценни находки – монети от различни периоди, накити, теглилка за измерване теглото на златни римски монети. Те ще бъдат предоставени на Музея на занаятите, където ще бъдат консервирани. Предстои също поставяне на нови информационни табели.

 Преоткрити са  пространства около северната порта и проучване на нейните фланкиращи кули. Това са кулите, които са отбранявали достъпа през северната порта на кастела.  Оказва се, според Христов,  тук има  пет фази на крепостно строителство за 250 години

Археологът показа още и римския път, който е правен по времето на Филип Македонски, но е бил използван 40-50 години. Ширината му е 6,5 метра, почти като съвременните пътища.

Идеята е комплекса да се превърне в атрактивна туристическа дестинация

Состра е значим римски крайпътен комплекс, разположен в долината на р. Осъм, върху площ от 6 кв.км., който включва укрепен военен лагер (кастел), крайпътна станция (преториум), цивилни селища, светилище на Тракийския конник, античен мавзолей, некрополи и раннохристиянска базилика. Состра е разположена на трасето на важния военен римски път Ескус ( с.Гиген, Плевенско) – Филипополис (днес град Пловдив). Паралелно с проучванията община Троян подготвя процедури за реализиране на идеен проект за изграждане на посетителски център, туристическа инфраструктура и консервация на всички разкрити през последните десетилетия старини, разкрити при с. Ломец.

Заданието за реализацията на този проект е съгласувано от края на 2016 година от Националния институт за независимо културно наследство и одобрено от министъра на културата. В археологическите проучвания  участваха екипа на проф. д-р Иван Христов, работници от близките населени места, както и студенти от софийските университети.
Римската крепост Состра и едноименната крайпътна станция, както и раннохристиянската базилика „Св.Георги” са обявени за паметници на културата от национално значение.

Кметът на община Троян Донка Михайлова заяви, че идейният проект „Виа Траяна“ е получил одобрение от НИНКН и да края на годината ще бъде внесен за съгласуване в Министерството на културата и работен проект. Основната му задача е консервация и създаване на туристическа инфраструктура.

Тагове

Свързани статии

Back to top button
Close