Ремонтът на Антимовското крило в Троянския манастир ще започне много скоро

След като правителството отпусна500 000 лв за  укрепване на сградата и реставрация на историческите стаи  в Антимовското крило на Троянския манастир игуменът Величкий епископ Сионий сподели пред  Радио „Фокус“ – Велико Търново:

Това е най-старата част на манастира и е кръстена на архимандрит Антим, но по думите на свещеника, е свързана с много бележити български духовници. „Крилото е приютявало и бележития архимандрит Маракрий, там е била неговата игуменарница, като игумен. Той е участвал в Освободителната война през 1877 – 1878 година и един от заслужилите български поборници за свободата на Родината ни. Освен това, крилото е било превърнато и в щаб на ген. Карцов, който е освободил Ловчанския и Троянския край, преминава Балкана и сразява враговете при историческата крепост Курт Боаз“, разказа отец Сионий. По думите му, това крило е свързано и с екзарх Антим, с екзарх Йосиф, и с всички духовници, които са посещавали светата обител, тъй като там са се намирали игуномерницата на манастира и най-представителните стаи за посрещане на гости. 
Преди години е направен цялостен ремонт на покрива на сградата. Сега предстои реставрация на стаите и укрепване на сградата, тъй като тя се намира на склон. Ремонтът ще започне с пристигане на средствата, което се очаква да стане до края на следващата седмица

по материал на радио Фокус

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button