Успението на Пресвета Богородица в Троянския манастир

На 15 август Българската църква отбелязва един от 12-те велики празници в православния календар – Успението на Пресвета Богородица. Празникът е установен още от първите векове на християнството, но за съжаление, житиеписците не са предали подробни сведения за това събитие, както и за живота на Божията майка след възнесението на Спасителя. Знае се, че когато била на 64 години, докато се молела, Богорица видяла архангел Гавриил, който й възвестил, че след 3 дни “Твоят Син и Бог наш ще те вземе в Своето горно царство, за да живееш и царуваш с Него вечно!” Така Богородица започнала да се готви за своята смърт, като последното й желание било да види още веднъж Светите апостоли, които се били пръснали по целия свят, за да проповядват Евангелието. По чуден начин желанието й се изпълнило и всички апостоли, освен Тома, едновременно се появили в Йерусалим. Когато настъпил часът, се чуло ангелско пеене: “Радвай се, благодатна, Господ е с тебе, благословена си ти между жените!” Апостолите погребали тялото на Божията майка в пещера при село Гетсимания и в продължение на три дни се молили пред гробницата. На третия ден след успението на св. Богородица пристигнал апостол Тома. Той много се огорчил, че е закъснял и за да го утешат, апостолите му предложили да отвори гробницата и да види за последен път св. Богородица. Но когато влезли в пещерата, те видяли че е празна, а по-късно сияеща от слава и обкръжена от ангели, тя им се явила с думите “Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни!”. Така апостолите разбрали, че Божията майка възкръснала в третия ден след успението си и всяка година на 15 август Църквата празнува това събитие.

Празникът е предшестван от 15 дневен пост в чест на Пресвета Богородица. В България множество църкви носят името “Успение Богородично”, но най-тържествено този ден се отбелязва в Троянският манастир, където се съхранява и чудотворната икона “Богородица Триручица”. Всяка година стотици поклонници от цяла България се събират за празника на Божествена света литургия, водосвет и литийно шествие, за да могат всички вярващи да се докоснат до чудотворната икона на Света Богородица.

Програмата за събитията съпътстващи  Празника

14.08. 2017 г.

(понеделник)

18:00 ч. – Празнично вечерно богослужение* с чина на Опелото на Пресвета Богородица.

15.08. 2017 г.

(вторник)

08:30 ч. – Посрещане на Негово Светейшество Българския Патриарх † НЕОФИТ в манастирския храм.

09:00 ч. – Празнична Света Литургия, оглавена от Негово Светейшество Българския Патриарх
† НЕОФИТ.

11:00 ч. – Лития с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата.

ГАлерия снимки от 2016

УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО – ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК ЗА ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА ОБЩИНА ТРОЯН

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button