В Китай киселото мляко се предлага в троянски гърнета- видео

В родопското село Момчиловци се проведе за трети път Фестивала на киселото мляко. Избраха новата  „Кралица на киселото мляко“измежду 16 красавици от цялата страна. Титлата отиде при Славена Георгиева от Пловдив.
Деца и възрастни се надпреварваха в   ядене на продукта и надпиване с айран., Имаше и конкурс за най-добър производител на домашно кисело мляко и за най-бързо и вкусно приготвен таратор. Дияна Янчева се оказа най-добър майстор на закваската, а най-вкусния таратор спретва Радка Бакларова.  Конни надбягвания и скокове с препятствия в района на конната база – намира се в непосредствена близост до ферма „Момчиловци – Брайт Деъри“, Конкурс за детска рисунка на тема „Вълшебството на киселото мляко“, Биене на масло – демонстрация на традиционна местна техника за избиване на масло Научна презентация на тема „Киселото мляко – здраве и дълголе, тие“ , Обучение на китайски традиционен танц – Taiji, Фотоконкурс „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“

Както и за чревоугодниците е имало Кулинарно шоу на Ути Бъчваров – „Пътуващ кулинарен театър“ – на финала дегустация на традиционната Момчиловска яхния, приготвена от Ути
Презентация на китайското кулинарно изкуство от китайски гост готвач
Конкурс за кулинарни специалитети:

  • Ястия и десерти с кисело мляко
  • Хляб и ритуални пити
  • Традиционни родопски специалитети

Организатор на събитието  община Смолян,кметство Момчиловци и и китайски тур оператори.

Медийни партньори са били

 

 

 

 

 

 

Много веселие са  внесли певците и инструменталистите на родопската музика,  Теодоси Спасов и Иван Шопов-друг троянец,трио Авигеа, Ансамбъл“Българе“.  Всичко това ни разказа майстор-керамика Румен Георгиев, който е изработил за празника  и за  Китай посуда за кисело мляко. Надписите са на  гърненцата са на 2 езика. За съжаление от скромност майсторът не  ги е снимал.

Румен ни разказа още, че село Момчиловци е известно с   най-  чистия български език без диалект . Единственото българското село без животни е това. Населението се изхранва от туризъм. От там и са най-многото дълголетници. Има музей на Момчил войвода , на когото е кръстено селото. Момчиловата крепост е в близост,  но и непосредствено до него има много красива църква.

По време на фестивала е имало много китайци. И  е разбираемо, защото в Китай се произвежда кисело мляко с марка „Момчиловци“. Производството на българско кисело мляко в Китай започва през 2008 г. Производител е китайската компания за млечни продукти „Брайт фуд“, която продава новия продукт под марката „Момчиловци“. Избират името, след като посещават родопското село, красивата природа, спокойните възрастни хора. Това ги въодушевява.
Договорът за сътрудничество е за 10 години, подписан е през 2012 г. между компанията „Брайт фуд”, туроператорска фирма и кметство Момчиловци. През 2012 г. годишният оборот  от продажбата на киселото мляко е 18 750 000 евро, а на следващата година се увеличава. Китайците не харесват вкуса на натуралното кисело мляко. Затова когато идват китайски туристи в селото ни,  им поднасят млякото с боровинки или ягоди. Оттук им хрумва идеята и  в Китай започва производство на нов вид продукт на киселото мляко с марка „Момчиловци” с плодове и зеленчуци. То е с вкус на ягоди, боровинки, ябълки, моркови, броколи, споделя  кметицата Сийка Кирова Карталова – Суркова

Освен за бактерията лактус бацилус булгарикус, китайците знаят, че в Родопите има един атрактивен за туризъм регион. Благодарение на това млякото започна да води в Момчиловци и китайски туристи. Преди няколко години тук пристигат 25 китайци, сред които и бебе. Идеята е да оцеляват в непозната среда

 Фестивалът в Момчиловци е продължение на фестивала в Китай, който се провежда лятото . Девойките станали Кралици на млякото ще прекарат една година в Шанхай като рекламни лица на киселото мляко с българска марка.

Друго интересно е  за този фестивал е, че  така наречения Битак  не е намерил място. Имало е само занаятчии. Троянският керамик е бил на единственото равно място на площада. Интереса към неговото изкуство е бил голям. Много деца и китайци е обучил за тези 2 дена.

Румен Георгиев разказа с възхита за това китно родопско село с къщи на по 5 етажа. За чистият въздух и аромата на бора.  С нетърпение очаква следващия фестивал.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button