Картините на  Никола Манев вдъхновиха  дизайнера Марина Францети

Вчера(16.09.2017) в Националното изложение беше  открита изложбата от картини на Никола Манев.

Общо на изложбата бяха представени 77 творби – нови картини на Манев и части от даренията, напрвени от художника на Ловеч и Троян. Част от дарените картини на Троян са експонирани постоянно в Културно-информационния център.Показани бяха творби от дрението на Троян, които досега не са показвани пред троянска публика.

Никола Манев подарява картините на Ловеч през август 2015 г., когато те бяха подредени в Художествената галерия и показани на ловешката публика.

През юни 2016 г. общинските съветници в Ловеч взимат решение да се предостави една сграда във квартал „Вароша“, където да бъде изградена постоянна експозиция.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израстнал е в Чирпан, завършил е художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. Купува стара възрожденска къща в Чирпан, възстановява я и я завещава на града, на който дарява и 40 свои картини. Никола Манев е дарявал свои творби и на градовете Ловеч, Троян, Варна и други.

На откриването на изложбата присъстваха кметовете на Ловеч Корнелия Маринова и Троян-Донка Михайлова . Иван Чакъров откри изложбата с кратко слово за автора на прекрасните картини. Всички присъстващи чуха и самият Никола Манев, с когото се свързаха по телефона директно . Приветствия поднесоха и двете кметици.

Картините на големия художник вдъхновиха и модната дизайнерка Марина Францети, която изработи уникални тоалети. Тези тоалети бяха представени на модното ревю от момичетата от танцово студио”Бордо” Троян. Преди изложбата момичетата направиха фоотосесия в Информационно-културния център в Троян, където има и непоказвани досега творби на майстора

За финал излезе и самата дизайнерка, която бе облечена с тоалет вдъхновена от изкуството на Манев

 

 

Related Articles

Back to top button