Космическата Валерия Момчилова ще пее по време на Българският фестивал на сливата

Тази година запалването на казана от Главния майстор ще бъде съпроводено с изпълнение на гайдари и фолклорната певица Валерия Момчилова.

Валерия е част от Предствителния ансамбъл на Въоръжените сили към Национална гвардейска част, солист е в спектаклите на Нешка Робева – „Мистерията Еньовден“ и „Последната грешка на Нешка“ и участва в хор „Ваня Монева“(„Космически гласове“). 

Младата изпълнителка наследява любовта към народната музика от своята майка – певицата Верка Момчилова. Тя преподава народно пеене, солфеж и пиано, а дъщеря й от малка присъства на нейните уроци и участват заедно в концерти. Ето какво си спомни Валерия за своята първа сценична изява пред БНР:

В Пернишка област се провежда фестивалът „Чичо Стоян” или както го наричаме „Чичо Стояновите празници”. През 1994 г. изданието се състоя в село Дивотино. Тогава бях на четири години. Спомням си как с трепет очаквах излизането си на сцената. След като спрях да пея, публиката избухна в аплодисменти. С много хубави спомени съм останала от тази първа моя изява.

 Завършила Средно Музикално училище“Любомир Пипков“ София със специалност народно пеене в класа на Нелка Петкова. 
 Още като ученичка се явява на конкурсите „Орфеево изворче”, „Орфеева дарба”… За Радио България певицата разказа: 

За мое голямо щастие взимах първи награди и стипендия от Министерство на културата всяка година за даровити деца. През 2004 г. спечелих радиоконкурса за талантливите деца на България „Рано в неделя”. След това ме изпратиха с музиканти от БНР на участие в Чехия. Била съм в много страни, стъпвала съм и в Азия. Навсякъде чужденците приемат музиката ни прекрасно и си заслужава да я разпространяваме и да се гордеем с нея.
Целият прекрасен български фолклор трябва да се чуе, а не само едни и същи песни, които се записват от множество изпълнители. Иска ми се слушателите да се докоснат до по-старинни и още по-красиви мелодии. Гордея се с факта, че от 2010 г. работя в Представителен ансамбъл на въоръжените сили към Национална гвардейска част. Тъкмо бях приета в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и ме назначиха. За мен е голямо удоволствие, защото рядко се случва млад изпълнител да намери толкова бързо работа. Част съм от квартет „Ладена”. Изпълняваме фолклорни обработки с по-модерен привкус, танцуваме и пеем. Мои колеги са поп певците Емилия Валенти, която в момента участва в „Гласът на България”, Сунай Чалъков, Антония Маркова. Сред имената, които красят нашия ансамбъл са и Маргарита Хранова, Орлин Горанов, народната певица Гуна Иванова и други. Искам да благодаря на полковник Боян Ставрев – командир на национална гвардейска част, както и на Снежина Темелкова, ръководител на нашия ансамбъл, за предоставената възможност да творим заедно.

Тя участва и в  хор“Ваня Монева“ („Космически гласове“) с диригент маестра Ваня  Монева(майка на поп певицата Мария Илиева). Този хор съществува от 20 години и в репертоара си има разннообразни произведения-от български до японски, гръцки, френски…

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button