Над 40 тона отпадъци събра кампанията „Да изчистим България за един ден“ в област Ловеч

Над 40 тона отпадъци събра кампанията „Да изчистим България за един ден“ в област Ловеч по данни на общините. Тази година тя премина под мотото „Ние сме един отбор! Играем на чисто“.
9,2 т само от две нерегламентирани сметища обявиха от община Априлци. В Летница 135 доброволци събрали и извозили около 3 т, а в Ябланица 281 човека, включили се в кампанията, са събрали 2,5 т., като от общината обявиха 22 места основно почистени. В община Угърчин събраното количество отпадъци е 5,3 т, а в кампанията днес са се включили 40 доброволци. В Тетевен, където са почистени 15 обекта, са събрани 4 т., като на различните места са работили общо 150 човека, заявили участието си в общината. 85 доброволци в община Троян са почистили 10 обекта, а събраните и извозени отпадъци са 15,7 т, обявиха от там.

По традиция, служителите от Община Троян подкрепиха инициативата за почистване на обекти в града.

Служителите от различните отдели и дирекции се бяха разпределили на райони – в централна градска част, като обхванаха зелените градинки и част от пространството до коритото на реката, както и градския стадион – места, на които се събират повече хора ежедневно.

И тази година бяха събрани голям брой пластмасови бутилки, найлонови торби, фасове, кутии от цигари, опаковки от различни храни и други. Надеждите на служителите от Администрацията са хората да са по-съвестни и да изхвърлят отпадъците само на обособените за това места.


В община Ловеч извозването на отпадъците продължава и утре, затова от там не могат да съобщях количествата, постъпили в депото. Но в кампанията по данни на общината са се включили около 980 доброволци.
Инициативата на областния управител Георги Терзийски „Да изчистим боклука около болницата“ днес бе подкрепена от около 140 човека. Общо около 300 чувала с отпадъци от всякакъв характер събраха служителите на различни териториални структури на изпълнителната власт, отзовали се на призива на Терзийски. В двора на държавното лечебно заведение днес, въоръжени с чували и ръкавици бяха доброволци от НАП, от ТП на НОИ, от РЗИ, от РЗОК, от РДГ, служители от Регионалната библиотека заедно с доброволци и от БЧК, служителите на Областна администрация, от Агенцията по безопасност на храните, учители и ученици от ПГВМ, Община Ловеч, граждани.
Освен от битови отпадъци, днес дворът на болницата бе разчистен и от много саморасла растителност, която бе обхванала пътеки и огради. Доброволци от Областно пътно управление и ВиК с храсторези два дни кастриха храсти, за да се разчистят онези участъци на огромния парк, в който някога е имало и шадраван, които най-често се ползват от пациенти и близките им. Днес тази растителност бе извозена от фирма „Еко“, а чували извозваше предоставен транспорт от местното ВиК, както и от сметоизвозващата фирма в Ловеч.

Елка Бръмова

https://troyanexpress.com/2017/09/14/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BC-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE/

Related Articles

Back to top button