Нов туристически маршрут за всички любители на пешеходния туризъм в Троян

Нова обозначена туристическа пътека, само на 5 минути от центъра на Троян

 

Нов туристически маршрут е обозначен за всички любители на пешеходния туризъм. Още едно приятно място за разходка и намиране на прохлада в горещите дни вече е достъпно за троянци и гости на града.

Туристическата пътека е маркирана по маршрут, който е известен на троянци от години. Той започва от жп прелез „Капинчо“, който се намира в непосредствена близост до центъра на града. Следва по асфалтов път в посока юг, докато достигне до железен мост, през който трябва да се премине. Продължава с изкачване по стъпала до туристически дом „Никола Габърски“. След него се достига до равното плато на парк „Капинчо“, където има беседка и пейки за отдих. Маршрутът продължава по асфалт до оградения двор на старата резиденция и от там вдясно вече преминава по черен път през ливади до възвишение с 525 м н.в. Оттам се открива просторна панорамна гледка към алпийското планинско било на Козя стена и северните гористи склонове на Троянския балкан. Маршрутът завива в посока североизток през широколистна гора, докато достигне минералния извор и реката. Продължава по течението на реката по стар път докато не се открие гледка към водопад Бръмбар скок – подходящо място за пикник и отдих. Маршрутът минава по левия бряг на реката, с кратко изкачване през гора и достига до старата база по туристическо ориентиране, където има изградена беседка. Продължава по асфалтов път и по стъпалата надолу стига отново до жп прелез „Капинчо“.

Хубавото на пътеката е, че когато човек избере да премине по нея ще попадне сред планинска природа само на 5 мин от центъра на града. Този маршрут е подходящ за начинаещи туристи, стига да са със затворени, равни обувки. При нормално темпо на ходене, маршрутът се минава за около час и 20 минути. Издадени са брошури, които всеки може да си вземе от Информационно-културен център, на които пътеката е описана и точно показана на подробна карта. В началото на пътеката, на досегашното табло е поставена голяма табела, която дава информация за точния маршрут.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button