ПГМЕТ Троян започва новата учебна година с нови специалности и дуално обучение – снимки и видео

За 53-ти път посрещна своите ученици Професионалната гимназия по механоелектротехника – град Троян. Знаменосците внесоха знамето на училището, а под звуците на химна на България бе издигнат националния флаг.

От името на абитуриентите приветствие поднесе Ивилин Стойчев, три пъти отличаван в националната олимпиада по техническо чертане и кмет на Троян за един ден – в Деня на Европа.

 

Гости на тържеството бяха народният представител Иван Миховски, бивш ученик на гимназията; Донка Михайлова, кмет на Община Троян; Светлана Иванова, представител на РУО Ловеч; Борис Бояджиев, директор на дирекция в община Троян.

Директорът на училището Радка Бончевска и гостите поздравиха ученици и учители.

Прочетени бяха и поздравителни адреси от много обществени институции, висши учебни заведения, фирми, частни лица.

Осмокласниците и деветокласниците се запознаха с класните си ръководители:

8а (специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“) – Таня Найденова, преподавател по Английски език;

8б (специалности „Индустрия“ и „Социална работа с деца и семейства в риск“) – Веска Вачкова, преподавател по история и география;

9а (специалности „Автотранспортна техника“ и „Мехатроника“) – Павлин Хитров, преподавател по ФВС;

9б (специалности „Мебелно производство“ и „Моделиер-технолог на облекло“) – Ивелина Минчева, преподавател по Философски цикъл.

Г-жа Бончевска съобщи и новината, че ПГМЕТ Троян е единственото училище в общината с една дуална паралелка от 26 ученици – половината в профила „мебелно производство“, другата половина в профила „текстилно производство“. Партньори по проекта са две големи троянски фирми – мебелната „Рико Стил“ и текстилната „Калинел“. Преподаватели ще бъдат инж. Ани Йорданова („Алина“) и инж. Петър Стоименов („Перфект строй“) Занапред се очаква да се включат и други троянски фирми като „Копа хидросистем“ за дуално обучение по мехатроника (предмет, който се изучва за пръв път).

КАКВИ са особеностите на новото дуално обучение, което се въвежда в ПГМЕТ – Троян?

От самото начало учениците в дуалната паралелка ще имат практика в двете фирми „Рико стил“ и „Калинел“. През първите две години (9.-10. клас) те ще работят във фирмата по един ден от седмицата и превесът ще е на теоретичната подготовка в клас. Но в следващите две години (11.-12. клас) практиката излиза на преден план и учениците ще са в производството по 4 дни в седмицата. Важен момент е, че всеки ученик ще получава по 90% от заплащането за съответната позиция във фирмата; ще получава и другите социални придобивки на работниците – осигуровки, купони за храна, евентуално премии и т. н. Заплащането от 90% е регламентирано, но ако началникът на фирмата е доволен от практикантите, може да ги стимулира с повишаване на възнаграждението. Учениците ще имат и наставник в производството (един на пет човека), който допълнително ще ги подкрепя и напътства при навлизане в тънкостите на работата.

Това е част от българо-швейцарския проект „ДОМИНО“ („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото“).

Координира се участието на всички заинтересовани страни за въвеждането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови организации, бизнес и синдикални организации, местни институции и неправителствения сектор. Главната му цел е да спомогне за успешната реформа на българското професионално образование. Този проект е започнал още през 2016/2017 и ще продължи до 2019. Очаква се да обхване 1200 ученици в 15 професионални училища, обучавани по десет професии.

Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

„Мисля, че квалифицираният педагогически персонал, тясната връзка с бизнеса, ангажирането на две от големите, отговорни троянски фирми – „Калинел“ и „Рико стил“ – са предпоставка за успех“ – каза кметът на Троян Донка Михайлова.

Интересна и перспективна е и новата специалност „Социална работа с деца в риск“.

Красив финал на тържеството послучай откриването на учебната година бе поздравът на ученичката от 8б клас Белослава Петкова, изпълнителка от Частна формация „Руслана – Сава Попсавов“, която изпълни две песни.

НА ДОБЪР ЧАС УЧЕНИЦИ!

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Петък, 15 септември 2017 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button