Стартират ремонтните дейности по сградата на троянските огнеборци – снимки и видео

Днес (вторник, 19.09.2017) в  11.00 часа беше даден старт на строителните дейности за повишаване на енергийната ефективност на сградата на пожарната служба в Троян. Стойността на инвестицията над 720 хил. лева.  През следващите няколко месеца се предвижда да бъдат изпълнени различни енергоспестяващи мерки – топлоизолация на външни стени и покрива, подмяна на дограма, обновяване на отопление, вентилация и осветление.

На церемонията  присъства народния представител Иван Миховски,  управителят на област Ловеч  Георги Терзийски и неговия заместникт  Бойко Пъдарски , кметът на Община Троян Донка Михайлова,  директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, омисар инж. Владимир Кацарски, Началник РСПБЗН – Троян гл. инспектор инж. ИВАН СТЕФАНОВ ШАЙЛЕКОВ.  Бяха представени фирмата изпълнител, която извърши работи и най-големия проект-Водния цикъл.Беше представен и строителноия надзорник. Инж.Мария Василева  от Община Троян представи какви са целите на проекта, който е на стойност 721 323.44лв. А те са повишена енергийна ефективност на обществената сграда на държавна администрация находяща се в гр.Троян , ул.Г.С.Раковски 1 и достигане на клас”В” на енергопотреблението на сградите , в съответствие с целите на настоящата процедур BG16RFO001-2.001

Кметът на Троян Донка Михайлова представи  строителят по проекта, който е избран измежду 6 строителни фирми. С много ласкави думи се обърна за строгото око на надзорника избран от 13 фирми.

На всички желая този проект да бъде успешен, да приключи в срок, ида се поздравим с една добр сграда.Такава, каквато момчетата от троянската пожарна заслужават

Главен комисар Николов заяви, че сътрудничеството между РД ПБЗН-Ловеч и община Троян са пример за отлично взаимодействие между институциите и за постигане на видими резултати. Директорът на ГД ПБЗН сподели убеждението си, че подобряването на условията на труд и подготовка на служителите със сигурност ще има силно мотивиращ ефект върху тяхната работа.

Главен комисар Н. Николов използва възможността да благодари на всички 22 кметове на населени места в цялата страна, които в партньорство с ГД ПБЗН реализират подобни проекти.

По план се очаква проектът да приключи месец април 2018

НАчалникът на троянските пожарникари благодари на всички и сняколко изречения разказа как е възникналата тази сграда. За първия дом на огноберците , който е бил в сегашния КОНАК в Троян. Ето и подробности:

РСПБЗН – Троян обслужва територия от 1100 кв.км с население около 36 000 жители, разпределени в две общини: община Троян- 770 кв.км; 21 населени места и  32 000 души население и  община Априлци- 330 кв.км; 3 населени места и около 3 700 жители;

Кратка история
Организирана противопожарна охрана в града е имало още в началото на XX век. Тя е била на доброволни начала, като е имало трима души на щат към общината. Разполагали са с ръчна бутална помпа и два коня за впряг и каруца. През 1937 година по молба на тогавашния кмет Мирчо Василев, началникът на пожарната в България Юрий Захарчук изпраща базов автомобил „Додж“, който в последствие на място е оборудван с помпа и резервоар за вода 6 тона. На него огнеборците са се предвижвали, стъпили на стъпенките на автомобила и са се държали за нарочно направени халки. Службата се е помещавала в сградата на турския конак, намиращ се на централния площад на града до 1963 година. Тази сграда сега е исторически паметник.

През 1963 година когато пожарните в страната се одържавяват е преустроено помещение на хлебопекарна за нуждите на пожарната в близост до силно развиващата се промишлена зона. Службата тогава разполага с два противопожарни автомобила на шаси ЗИЛ.  Троян е силно развит промишлен и икономически център. За по-добра защита на икономиката на града службата се разраства по щат и с автопарк.

Строителството на настоящата сграда започва с изготвяне на проект по норми за сграда на пожарна служба през 1984 г. Поради редица юридически и др. спънки, изпълнението на строителните работи започват по-сериозно през 1992 година, когато се подписва съвместен договор за изпълнението и се обединяват усилията на община Троян и МВР.
Сегашната сграда на службата е пусната в експлоатация през м.март 1999 г.

По план се очаква проектът да приключи месец април 2018.

По традиция стартът бе даден символично за да върви по вода градоначалника на Троян и главен комисар Николов

&nbs;

Related Articles

Back to top button