Донка Михайлова представи платформата“Кмете, виж!“

Умните градове изискват и активно включване на гражданите!

По време на трето издание на конференцията „Интелигентна трансформация на общините“., която тази година тя премина под мотото „Интелигентна община или интелигентен начин на управление“ и се проведе в хотел „Фламинго град“ в курортния комплекс Албена на 15 октомври като част от Годишната среща на местните власти бе  организирана от Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Конференцията бе подкрепена от „АНДИ“, „Дахуа Технолъджи България“, „ГИС – София“, „Контракс“ и LIREX.

Кметът на Община Троян представи интернет платформата„Кмете, виж!“ пред колегите си.Чрез нея гражданите  по  лесно  могата да уведомяват за  свързани с градската среда, за неправилно паркиране, опасни сгради, липсващи капаци на шахти, счупени пейки и др. Системата се казва „Кмете, виж!“ и е достъпна онлайн на сайта kmetevij.bg. Налице е и мобилно приложение за операционната система Android.

Системата бе представена от Донка Михайлова, кмет на община Троян. По думите ѝ в администрацията са наясно, че когато един гражданин види някакъв проблем и желае да го докладва, той трябва да изразходва доста усилия и нерви за да получи резултат. „Кмете, виж!“, позволява да се изпрати информация за проблеми с няколко лесни стъпки, без да е нужно да се търси точният телефон на съответната служба в общинската администрация, като гражданинът е уверен, че сигналът ще стигне където трябва.

При постъпване на сигнал от гражданин информацията се изпраща на сървър, който в зависимост от местоположението и ключови думи класифицира проблема и го насочва към Община Троян по съответни канали. Той се завежда автоматично в деловодната система на общината. Гражданинът получава обратна връзка за статуса на проблема на предоставени от него контакти, обясни още Донка Михайлова.

Нейните колеги от Габрово представиха ГИС системата предствена от Таня Христова , кмет на града .Тази система е е „незаменим инструмент“, който се използва ежедневно, тъй като над 80% от информацията, с която работи администрацията, е географски свързана. Тя още каза,че  умните градове са изправени пред 5 основни предизвикателства, които могат да се определят с думите „споделяне“ (работа за постигане на общи цели), „отговорност“ (фокус върху устойчивото, а не кампанийно развитие), новаторство (вкл. нови форми на общуване, организиране и изпълнение на задачите), „интеграция“. Не на последно място е „достъпността“ на предоставяните публични услуги, което не винаги се постига лесно

В Добрич  се използва вече виртулана приемна,  „гражданска журналистика“ разчита на новите медийни технологии и социални мрежи, а общностният мониторинг следи проблемните области. също така бе представен електронен модул „Подай сигнали за нередност“.

На темата „Алтернативни начини за финансиране на управлението на отпадъците“ бе посветена една от дискусиите днес на Годишната среща на местните власти в Албена

Искаме гражданите да не понасят тежест, която не могат да понесат. В диалога, който в момента върви, се чува повече гласът на бизнеса, а гласът на гражданите остава встрани. Законът за местните данъци и такси въвежда принципа плащането на таксата да става изцяло на база на количество отпадъци. В момента се плаща на база на данъчната оценка на имота, което е несправедливо. Промяната обаче трябва да се случи по плавен и балансиран начин, така че да бъде поносима за гражданите“, коментира още кметът на Троян Донка Михайлова.

 

Related Articles

Back to top button