Троянската традиция участва в историческа възстановка, пресъздаваща Освобождението на Тетевен

Над 90 души взеха участие в историческа възстановка, пресъздаваща Освобождението на Тетевен

На 28 октомври жителите и гостите на Тетевен имаха възможността да наблюдават уникална историческа възстановка. Тя пресъздаде събитията довели до освобождението на града от турско робство, а участие в нея взеха над 90 души от Национално дружество „Традиция“. Събитието е част от богатата програма по случай 1 ноември – Ден на народните будители и 140 години от Освобождението на град Тетевен.

На мероприятието присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, граждани и др.

Възстановката се прави за пръв път и предизвика сериозен интерес както сред местните жители, така и сред посетителите на планинското градче, пред които се съживиха уникални по своята значимост и неповторимост картини от миналото.

Бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения, турците бяха прогонени и напуснаха града. Краят на уникалното събитие бе сложен с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир тетевенски първенци –  х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните.

Програмата за деня завърши с невероятните музикални и танцови изпълнения на ансамбъл „Тракия“ и представянето на ученическите творби, посветени на 140г. от Освобождението на Тетевен.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button