Усмихнати балони посрещнаха ученици и учители от НУ“Св.С.Крил и Методий“ Троян

Не знае никой преди колко века разбудила е тя човешкото в човека,

но струва ми се, в нощ студена от майчина целувка е родена.

 

Тази сутрин, усмихнати балони, закачени на всяка врата, изненадаха приятно учениците и учителите от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“.Идеята е на четвъртокласниците от Целодневна организация на учебния ден и техните учители, г-жа Тонка Стоевска и г-жа Бисерка Георгиева. Разделени в екипи, момичетата и момчетата подготвиха информация за тази световна инициатива. Те гостуваха на учениците от всички паралелки, за да ги запознаят с нея. След това всеки ученик получи от тях стикер усмихнато човече.

По традиция празникът се чества всеки първи петък на октомври. Автор на популярното усмихнато жълто личице, основен символ на Световния ден на усмивката, е американският рекламист Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г. В последствие той учредява Световния ден на усмивката, а днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.

С течение на годините Харви Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят „посветен на доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне“.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Харви умира през 2001 година, а в негова памет е създадена Световната фондация на усмивката, която и до днес спонсорира различни инициатива, свързани с празника.

Денят на усмивката подтиква хора на всякакви възрасти да проявят креативност в отбелязването на празника. Най-голямото усмихнато личице, образувано от хора, пускане на балони с оптимистични послания, рисуване с тебешир по уличния асфалт, състезание по хапване на пай, посещения на болници и старчески домове, дежурства в най-близката безплатна кухня, раздаване на сертификати за усмивка – възможностите са безброй. Единственото задължително нещо в Световния ден на усмивката е да накара възможно най-много хора да се усмихнат и да бъдат добри.

Усмивката – тя води двама млади към върхове и звездопади.

Усмивката – със свойта нишка лека човека тя привързва, човека тя привързва към човека

. И днес на твойте устни тя цъфти, усмихнеш ли се – хубава си ти.

Не бива без усмивка дом да има, без нея по света ще бъде вечна зима.

Усмивката – тя води двама млади към върхове и звездопади.

Усмивката – със свойта нишка лека човека тя привързва, човека тя привързва към човека. Усмивката.

Усмивката – със свойта нишка лека човека тя привързва, човека тя привързва към човека. Усмивката.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button