Усмихнати балони посрещнаха ученици и учители от НУ“Св.С.Крил и Методий“ Троян

Не знае никой преди колко века разбудила е тя човешкото в човека,

но струва ми се, в нощ студена от майчина целувка е родена.

 

Тази сутрин, усмихнати балони, закачени на всяка врата, изненадаха приятно учениците и учителите от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“.Идеята е на четвъртокласниците от Целодневна организация на учебния ден и техните учители, г-жа Тонка Стоевска и г-жа Бисерка Георгиева. Разделени в екипи, момичетата и момчетата подготвиха информация за тази световна инициатива. Те гостуваха на учениците от всички паралелки, за да ги запознаят с нея. След това всеки ученик получи от тях стикер усмихнато човече.

https://youtu.be/Nt-iKQzVaeI

По традиция празникът се чества всеки първи петък на октомври. Автор на популярното усмихнато жълто личице, основен символ на Световния ден на усмивката, е американският рекламист Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 г. В последствие той учредява Световния ден на усмивката, а днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет, но и навсякъде в нашия живот.

С течение на годините Харви Бол започнал да се притеснява от прекалената комерсиализация на символа му, която заплашвала да погълне първоначалното му значение и цел. Тогава му хрумнала идеята за Световния ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят „посветен на доброто настроение и добрите дела“ и да преминава под мотото: „Направи добро. Помогни на някого да се усмихне“.

Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 година. Харви умира през 2001 година, а в негова памет е създадена Световната фондация на усмивката, която и до днес спонсорира различни инициатива, свързани с празника.

Денят на усмивката подтиква хора на всякакви възрасти да проявят креативност в отбелязването на празника. Най-голямото усмихнато личице, образувано от хора, пускане на балони с оптимистични послания, рисуване с тебешир по уличния асфалт, състезание по хапване на пай, посещения на болници и старчески домове, дежурства в най-близката безплатна кухня, раздаване на сертификати за усмивка – възможностите са безброй. Единственото задължително нещо в Световния ден на усмивката е да накара възможно най-много хора да се усмихнат и да бъдат добри.

Усмивката – тя води двама млади към върхове и звездопади.

Усмивката – със свойта нишка лека човека тя привързва, човека тя привързва към човека

. И днес на твойте устни тя цъфти, усмихнеш ли се – хубава си ти.

Не бива без усмивка дом да има, без нея по света ще бъде вечна зима.

Усмивката – тя води двама млади към върхове и звездопади.

Усмивката – със свойта нишка лека човека тя привързва, човека тя привързва към човека. Усмивката.

Усмивката – със свойта нишка лека човека тя привързва, човека тя привързва към човека. Усмивката.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button