В Троян бе представен прототипът на говорещ уред за разпознаване на банкноти

По повод 13-ти ноември – международния ден на слепите пред незрящите в Троян бе представен прототипът  на говорещ уред за разпознаване на банкноти. 

 

Преди презентацията присъстващите имаха възможност да чуят авторски стихове на Милена Минкова, която от скоро работи в клуба на инвалида по Национална програма за хора с трайни увреждания по заетостта до 29 години  къмОбщина Троян. Това бе и нейния поздрав за празника

Пред най-активните и заинтересовани  членове на съюзната организация на слепите в Троян Силвия Дацин разказа за разработването на уреда; за необходимостта от такова устройство според нея; сподели впечатления от участието си в първото издание на ТОМ в България. Присъстващите хора с нарушено зрение от своя страна пък споделиха впечатленията си. Насоката бе главно към подобряване на дизайна и  други препоръки касаещи ползвателите на смартфони незрящи.

Кулминацията бе демонстрацията на уреда. В презентацията Силвия направи някои уточнения:

Първо, устройството не е обучено да разпознава друга валута.

Второ, все още има вероятност за грешка от около 10%, смятат разработчиците. Грешките са предимно при банкнотите с номинал от 50 и 100 лв. Предстои те да бъдат отстранени.

Нека не забравяме, че това е прототип и е предоставен за тестване.

В неформален разговор преди и след презентацията присъстващите обсъждаха специфични за целевата група въпроси:

Оказа се, че наред с лупите, които благодарение на дарител успяха да получат 9 от членовете на организацията, необходимостта от други технически помощни средства остава на преден план. Млад мъж постави въпроса за говорещите апарати за кръвно налягане и сподели, че му е нужен, но към момента не може да си позволи да си закупи такъв. Друга незряща жена пък се нуждае от говорещ часовник. Нуждаещите се от апарати за кръвно налягане и други говорещи уреди са много повече и дарения от подобно естество никога няма да са излишни.

 

13 ноември е обявен за международен ден на слепите от ООН през 1946 г. Датата съвпада с рождената дата на Валентин Аюи (френски благородник), който поставя началото на образованието сред слепите.

Related Articles

Back to top button