Ловчанският митрополит Гавриил  отслужи заупокойна молитва за загиналите при пътно-транспорти произшествия ​

С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

 

Област Ловеч отбелязва този ден с черна статистика след като в петък и събота при катастрофи загинаха общо 11 човека. От началото на годината до днес на територията на ловешка област жертвите на пътно-транспортния травматизъм са общо 38. За сравнение за същия период на 2016 год. починалите при пътни инциденти са били 27.

 

С провеждането на този ден се цели да си спомним за загиналите хора и изразим съболезнование към мъката на семействата за понесените загуби, да се отдаде необходимото на всички които участват в „ликвидацията“ на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътнотранспортните произшествия и изпитват върху себе си тяхното влияние.

Този ден е опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, а също така да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите след пътнотранспортните произшествия.
Опитва се да се подчертае възможността от профилактика на пътнотранспортния травматизъм и важността от по-острото реагиране спрямо нарушенията на закона за движението по пътищата, да се създаде възможност всеки да анализира своя принос в предотвратяването на пътнотранспортните произшествия.

Кметът на Община Троян Донка Михайлова, заедно с областния управител на област Ловеч, кметове на общините от областта и представители на институции се помолиха за здраве и закрила на всички пътуващи. Присъстващите сведоха глави и поднесоха цветя в памет на отнетите човешки животи.

Related Articles

Back to top button