Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят, и не учат

Това показват данни за последната година от проучване на фондация „Фридрих Еберт“. Според проучването демотивираният българин изглежда така: млад, на възраст между 18 и 29 години. Има средно образование, семеен е. Няма личен доход и разчита на дохода на друг член от семейството. Живее в село или малък град. Няма работа от поне една година или, ако има – е неквалифициран работник, информира bTV.
На въпроса „Защо не си търсите работа в България“, близо половината от анкетираните отговарят, че няма подходяща работа за тях. 13% пък признават, че техни роднини ги издържат. Повече от половината демотивирани българи смятат, че държавата е длъжна да им осигури работа. За тях най-важният мотив да работят е високата заплата. Съвсем наскоро излезе още едно подобно проучване на изследователски център „Тренд“, възложено от Института за дясна политика. Според него: над 90% от българите смятат, че образованието и здравеопазването трябва да са напълно безплатни, а 86% са на мнение, че трябва да се гарантира минимален доход на всеки човек и че държавата е длъжна да осигури работа на всеки, който иска да работи.

Българинът отчетливо изисква сериозна роля на държавата в живота си, но в същото време не е склонен срещу това да бъдат повишени данъците. Нещо повече – той предпочита държавата да намали данъците и заедно с това да отделя по-малко за социални помощи и услуги, отколкото обратното.
Актуално

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button