Снегът идва тази нощ

 За девет области на страната е обявен жълт код за валежи, като в осем от тези области те ще са от дъжд

В неделя от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. Преди обяд все още на много места в равнините ще има мъгла.Около и след обяд ще се появи слаб, в източните райони и северно от планините до умерен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, в места с трайна мъгла: 6 – 9 градуса.
Атмосферното налягане бавно ще се понижава и вече ще бъде по-ниско от средното за ноември. Над планините облачността ще се увеличи и вплътни, все още без валежи. Ще духа силен юг-югозападен вятър.
Максимална температура на височина 1200 метра около 7°, на 2000 метра – около 2°. НадЧерноморието ще преобладава облачно време, преди обяд на места с мъгла. Около и следобяд ще се появи слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 13°-15°.
Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
Вечерта облачността ще започне да се сгъстява и ще започнат валежи, които през нощта срещу понеделник ще преминават в сняг в Западна България. Ще завали и в останалата част от страната – мокър сняг в Централна България, а дъжд в Източна България.
Засега синоптиците вещаят валеж от дъжд над Пловдив, но дори минимално понижение на
прогнозните температури ще докара снежната стихия в града ни.
Очаква се валежите да продължат два дни – понеделник и вторник. След това
температурите драстично ще спаднат до десетина градуса под нулата.

София-град: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

София-област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Пернишка област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Кюстендилска област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Монтанска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Врачанска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Плевенска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Великотърновска област: Значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг. Количества 20-30 л/кв.м. Ще се образува и снежна покривка.

Габровска област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Ловешка област: Ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа 20-30 л/кв.м. Снежна покривка 10-20 см.

Благоевградска област: Интензивни валежи, които в по-голямата част на областта ще преминат в сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. С изключение на крайните южни райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Смолянска област: Интензивни валежи, които ще преминат в сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Пазарджишка област: Интензивни валежи, които ще преминат в сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м. В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Пловдивска област: Значителни валежи от дъжд, в планините – от сняг. Количества на валежа 20-35 л/кв.м На места ще се образува снежна покривка с дебелина 5-10 см.

Старозагорска област: Значителни валежи, предимно от дъжд. Количества 20-40 л/кв.м.

Хасковска област: Значителни валежи, предимно от дъжд. Количества 20-40 л/кв.м.

Кърджалийска област: Значителни валежи, предимно от дъжд. Количества 20-40 л/кв.м.

.

Във Видинска област се очаква да бъде дъждовно, с количества на валежа 10-20 л/кв.м. В южните планински райони на областта дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

В областите Русенска, Разградска, Търговщка, Шуменска, Варненска, Бургаска, Сливенска, Ямболска ще вали дъжд, като очакваните количества на валежите е между 15 и 25 литра на квадратен метър.

През нощта срещу вторник в северозападната половина от страната ще продължи да превалява сняг, в югоизточната – дъжд, но валежите ще отслабнат и ще започнат да спират.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button