Троянският манастир приключи успешно европроект за разкриване на работни места за безработни и неактивни лица от община Троян

Троянската света обител „Успение Богородично“ приключи успешно проект с европейско финансиране за разкриване на работни места за безработни и неактивни лица от община Троян, разказа за БТА игуменът на манастира Величкият епископ Сионий.
Проектът „Нова заетост за строителни работници“, който се изпълнява от август 2016 г., е спечелил финансиране по схемата „Ново работно място 2015“ на Оперативна програма „Развитие на човешките
ресурси 2014-2020“.
За първи път подобен проект се изпълнява от представители на Българската православна църква и е пилотен църковен проект за страната, уточни игуменът на Троянския манастир. По думите му той се е конкурирал за финансиране с общо 1700 подадени предложения и е единственият одобрен проект за духовна институция по тази процедура. Той е на обща стойност 206 504 лв., от които 175 528 лв. европейско и 30 975 лв. национално съфинансиране, коментира епископ Сионий параметрите на проекта.
Благодарение на реализирането на проекта в светата обител са разкрити 14 нови работни места, на които са назначени безработни лица от селата Орешак, Галата и град Троян. В продължение на 12 месеца те бяха ангажирани в работите по възстановяване, обновяване и реставрация на манастира. Тези дейности продължават вече четвърта година по инициатива и под ръководството на игумена наТроянската света обител Величкият епископ Сионий и в резултат на мащабната възстановителна дейност манастирските сгради придобиват съвършено нов облик, посочват от манастира.
„Първоначално наетите лица преминаха четиримесечен обучителен курс за придобиване на необходимите за професията на строителя знания и умения. След приключване на курса и полагане на заключителни изпити, обучаемите получиха свидетелства за придобита професионална квалификация по
професията „Строител“, специалност „Бояджийски работи““, разказа Елза Тодорова, ръководител на проекта.
За новите работни места с финансиране по проекта е закупено необходимото строително оборудване -скелета и стълби, електрогенератор, бояджийска машина,ъглошлайфи и високопроизводителна машина за нанасяне на мазилки – на обща стойност 61 900 лв. Постигната е основната цел на проекта – да бъдат устойчиви работни места за безработни и неактивни лица от община Троян, като фокусът е върху лица, принадлежащи към специфични уязвими целеви групи: шестима от назначените работници са безработни младежи до 29 г., а четирима са безработни на възраст над 54 години, допълни епископСионий.
Най-честата причина тези хора да бъдат без работа е липсващата или недостатъчна квалификация,
неприложима към условията на трудовия пазар. Проектът дава възможност на такива хора да преминатобучение за придобиване на нова професия и да получат работа за минимум 12 месеца. За този период те получаваха възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност, коментира епископ Сионий.
След приключване на проекта седем от назначените работници ще останат на работа в светата обител за поне още една година. Останалите ще могат да потърсят работа при други работодатели от строителния бранш. Придобитата по време на проекта квалификация им дава шанс да влязат и да останат трайно на трудовия пазар, отбеляза духовникът.
Всички индикатори на проекта са изпълнени на 100 процента. Висока оценка на постигнатите резултати
беше дадена и от заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, която бе напосещение в Троянската света обител, за да се запознае с напредъка на проектните дейности, каза игуменът

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button