Троянско внуче трогна българите с урока си по родолюбие

Ектерина и Евдокия Пейковски

В Деня на народните будители поздравих всички с едно клипче.  Едно малко момиченце  ни впечатли  българите  в страната и по света със своите познания за  просветители.

Клипчето има  повече от 860 873 гледания и споделено над 19 000 пъти. То е публикувано от бабата на любознателната Криси-Евдокия Пейковска.

Коментарите са повече от хубави и поздравяват майката, която е троянка. Екатерина Пейковска – Джеджева завършва с отличие китаистика, а след това магистратура по приложна лингвистика в СУ

Сега  е преводач и хоноруван преподавател по китайски език в СУ „Св. Климент Охридски“.  В момента е в майчинство. Бащата е  3D артист,завършил е 3D графика и интериорен дизайн. Кристина Джеджева е едва на година и половина, а във видеото, по случай празника, тя различава образите на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов и др.

Ето какво разказва самата Екатерина пред Вести.бг:

„Още, когато тя беше на 6 месеца, започнах да се интересувам по какъв начин мога да помогна за нейното развитие.

Разбрах за метода на Монтесори и започнах да ѝ давам изображения на животни.

Видях, че това ѝ харесва и на 1г. и 2 месеца, тя вече разпознаваше всички животни, които ѝ назовавах, като ми ги показваше в книжките си“

Кристина приема това като игра и за нея е изключително интересно. Често се случва дори сама да извади картите.

Вчера имаше коментари, че едва ли не тя разнася само някакви снимки, но видеото е кратко, за да го кача в социалната мрежа, а в действителност аз ѝ казвам по едно-две изречения за съответната личност.

Например, когато я попитам: Къде е Апостолът на свободата, тя ми носи лика на Васил Левски.

Попитах я кой е патриархът на българската литература и тя донесе картичката на Иван Вазов“, споделя още преводачката.

„Криси  е доста любознателна има много книжки и тези неща са  ѝ интересни затова се занимаваме с тях, когато нямаме възможност да излизаме навън да се разхождаме“, казва дългогодишният преводач.

СемействоЕктерина и Димитър  Джеджеви , често посещават и зоопарка, тъй като дъщеря им много обича животните,  малката почти не е гледала телевизия. Родителите ѝ смятат, че все още е малка за това  и може би на това се дължи силният ѝ интерес към всичко, което я заобикаля.

„Всяко дете най-вече иска внимание. То е щастливо, когато си играете с него или му четете книжки. Един родител сам трябва да усети какво е интересно за рожбата му“, препоръчва майката на Криси.

 

по материали на Вести.бг

 

Related Articles

Back to top button