3 милиарда лева кеш изчезнаха от касите на фирмите само за месец

3 млрд. лева вече не са налични в касите на фирмите след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.

До момента фирмите са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите, съобщиха от НАП. На над 550 дружества са възложени проверки и ревизии, а хиляди други получили предупредителни писма от приходната агенция. В резултат на това значителна част от компаниите коригирали финансовите си резултати за миналата година или декларирали, че са изплатили дивиденти. До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП. През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии. „Опитът ни в последните месеци потвърждава, че над 13-те млрд лв., които бяха посочени във финансовите отчети са мит. В голяма част от случаите ставаше дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба. Въпреки всичко намираме подхода да насърчим доброволни корекции за по-подходящ от автоматичното налагане на санкции и затова в оставащите дни до края на годината компаниите могат да се свържат с НАП за съдействие. През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост“, коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/ikonomika/neshcho-nevizhdano-se-sluchva-v-biznesa-3-miliarda-leva-kesh-izcheznakha-ot-kasite-na-firmite-samo-za-mesets_news558596.html

Related Articles

Back to top button