Кампанията на БНТ2 „Купувам българско“ с предколедна инициатива

С„Кампанията „Купувам българско“ отдавна надскочи целите да призовава потребителите, тя показва как обществената медия може да преобръща обществените нагласи към българските производители и да информира в интерес както на зрителите, така и на бизнеса“ – заяви при откриването Екатерина Генова – директор на „БНТ Свят и региони“.

Тя обърна внимание, че многобройните репортажи на БНТ2, които показват къде и как се произвеждат българските стоки, помагат за информираността на потребителите и дават възможност да се чуе гласът на производителите, които работят по европейски стандарти.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров подчерта, че българската хранителната индустрия отбелязва устойчив положителен тренд през последните години, а по-голямата част от продукцията се предлага именно в страната. С приемането на новия Закон за храните значително ще бъдат опростени редица административни процедури, което ще даде свобода на бизнеса. В същото време държавата ще гарантира ефективното прилагането на единни процедури за контрол върху качеството на храните.

Обществената телевизия и земеделското ведомство вече няколко години успешно обединяват усилията си в полза на родните производители. БНТ2 активно се включи в инициативата на земеделското ведомство за организиране на фермерски пазари във всички областни градове, много от тях вече станаха традиционни.

В началото на май 2017 кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ си постави за цел да срещне интересите на туристическия бранш и производителите на качествените български храни и напитки. Инициативата „Вкусът на България“ намери партньор в лицето на НСОРБ. Заместник-председателят на сдружението на кметовете – Донка Михайлова, подчерта на пресконференцията днес, че кампанията на БНТ2 е стимул за местните власти да обърнат специално внимание на регионалните производители. Като кмет на община Троян тя подчерта, че кулинарните фестивали, изложби и събития не само предизвикват повишен туристически интерес към отделните региони, но и провокират активността на производителите.

 Тя даде за пример празника на сливата в Троян, на който се представят местната ракия и сладко от сливи, и който се провежда от 25 години. При 130 хил. туристи тази година в Троян фестивалът на сливата е имал над 10 хил. посетители.

Тази година за първи път, в навечерието на Световния ден на прехраната, бе организирано първото издание на изложението за български храни и напитки „Трапезица Фест“. Амбицията на БНТ2 е форумът да се провежда ежегодно.

Представителите на браншови структури в хранителния сектор подчертаха ползите за бизнеса от обществено значимата кампания „Купувам българско“. Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева подчерта важната роля на страната ни като производител на зърно в югоизточния регион и сподели, че производители на хляб от България вече продават свои прясно изпечени продукти в търговските вериги в цяла Европа.

Един от най-големите производители на храни у нас и почетен член на Асоциацията на месопреработвателите в България – Кирил Вътев отбеляза, че потребителската култура у нас расте, хората все повече четат етикетите и купуват качествени храни, затова родните производители трябва да гарантират доброто си име на пазара ежедневно.

В пресконференцията взеха участие още Росица Касабова – собственик на винарска изба „Вила Винифера“ и търговският директор на винарска изба „Вила Юстина“ Станислав Бакърджиев.

 

Повече от 15 милиона стоки, маркирани с логото „Купувам българско“, са достигнали до потребителите, а с повече от 460 публикации журналисти от електронни и печатни медии вече са дали своята подкрепа за кампанията на БНТ2 „Купувам българско“.

БНТ2

https://www.investor.bg

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button