Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова ще има само двама заместника

Със 17 гласа „За“, 11 гласа „Против“ и три гласа „Въздържал се“ общинските съветници в Ловеч на редовно заседание на 30 ноември приеха предложение за изменение на решение № 421/23.05.2017 г. на Общински съвет-Ловеч. Предложението за изменение бе внесено от общинския съветник Данчо Заверджиев и се отнася за структурата на общинската администрация в Ловеч, като се намалява броя на заместник-кметовете от трима на двама. Като мотив се сочи необходимостта от оптимизиране на дейността на общинската администрация и това, че функциите на заместник-кмет по образование, култура, туризъм, здравеопазване и социални дейности са идентични с тези на директора на Дирекция „Образование, здравеопазване култура и туризъм“. Като основанието е посочен чл.21, ал.1, т.24 и чл.21. ал. 2 от ЗМСМА.
Гласуването се проведе тайно с интегрална бюлетина, като бе избрана тричленна комисия по преброяването. Предхождащата дискусия ясно посочи различните позиции сред съветниците. Да не се объркват функциите и ролята на поста заместник-кмет с личността на заемащия я човек, да се мисли в перспектива и обективно – за това призоваха съветници като д-р Георги Митев, Росица Маринова, Минчо Казанджиев, Димитър Димитров и други.
Промяната в структурата с това съкращение ще повиши доходите на останалите в администрацията, функциите на съкратения пост да се поемат от кмета или пък направо заместник-кметът да подава оставка – за това призоваха съветници като Доротея Цанкова, Иван Минков, Данчо Заверджиев и други.
В крайна сметка решението е факт, сега предстои да се види как ще се реализира на практика промяната на структурата, тъй като единствено кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова може да назначава и освобождава заместник-кметове.

Ловеч24

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button