Мощният циклон“Филип“ носи порои днес

В 8 области в Югозападна България е обявен оранжев код. Той означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

Именно затова вече са сформирани звена за 24-часово наблюдение на язовирите в Западна България, където валежите ще са най-силни. В Източна България пък се очакват силни ветрове с пориви над 80 километра в час.  В събота остава топло за сезона, с температури от 5 до 10 градуса в западните райони и до 18 в източната половина на страната. Дъждът в Западна България спира, но преваляванията на изток ще продължат, като там отново на места ще прегърми.

Ще има валежи, на места в Западна България и Родопската област – значителни. В източната половина на страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15°; там преваляванията ще са слаби и само на отделни места. В северозападните райони ще проникне студен въздух и максималните температури ще са около 6-7°; вятърът ще отслабне. Минималните температури също ще са в широки граници – от около 2-3° в Северозападна България, до 12-13° в източните райони. През нощта срещу събота валежите ще продължат.

Над планините ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 м – от сняг, в масивите от Западна България – значителни. В западните райони на Стара планина, където ще нахлуе студен въздух, валежите от сняг ще са над 1500 м. Ще духа бурен, по високите и открити части ураганен вятър от юг-югозапад, който през деня в северозападните райони ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне. Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 3°.

В неделя ще има значителна облачност, слаби превалявания са възможни на места цялата страна, но количествата ще бъдат по-малко от тези в петък и събота. Ще се появи вятър от северозапад, отначало над западната част на Дунавската равнина и  с него ще нахлува по-студен въздух, но през по-голямата част от деня в източните и южни райони ще остава значително по-топло от обичайното за началото на зимата: от 5-7 градуса на северозапад до около 14, 15 на изток и югоизток. В началото на следващата седмица от северозапад за пореден път ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Според сегашните предварителни прогнози, валежите по този процес ще бъдат слаби.

Related Articles

Back to top button