Станимир Беломъжев спечели спортен Икар в категория „Шампионско дълголетие“

Изявени спртисти  бяха отличени по време на стилната церемония „Спортен Икар” в Националната галерия „Двореца“, където и Българският олимпийски комитет връчи своите награди.

Световният шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев спечели икара в категория „Шампионско дълголетие“. Освен световната титла в средната дистанция през годината той завоюва бронз от европейското първенство и записа две победи в световната купаВъв Фейсбук страницата той написа:

Специални благодарности на фондация „Български спорт“ за престижната награда „Икар за шампионско дълголетие“! За мен е чест, че бях отличен именно в тази категория! Дългогодишните усилия и спортните резултати, постигнати от моя скромен екип, получават заслужено признание. Също така искам да благодаря на всички, които ме подкрепяха през годините и продължават да ме подкрепят. Без вас тези успехи нямаше да бъдат постигнати. БЛАГОДАРЯ ВИ!

Големият „Спортен Икар“ за Постижение на годината се присъжда на:

– Григор Димитров – победител в турнира на 8-те най-добри на АТП в Лондон, стигнал до номер 3 в световната ранглиста, победител в турнирите в Бризбейн, Синсинати, достигнал полуфиналите на Australian open.

 

Категория „Млад и талантлив спортист“:

– Йоана Илиева (16 г., фехтовка) – носител на Европейската купа на сабя за кадети, сребърен медал от Европейско първенство за кадети в Пловдив.

 

За „Шампионско дълголетие“:

– Станимир Беломъжев (ски ориентиране) – световен шампион за мъже на средна дистанция, бронзов медал от Европейско първенство, две победи в Световната купа за 2017 година.

 

За „Отбор на годината“:

– Национален отбор по волейбол за жени до 23 години с треньор Тони Зетова – бронзов медал от Световното първенство в Словения.

 

Категория „Феърплей“:

– Мартин Живков (лека атлетика, Академик София) – дарил бронзовия си медал на 400 метра от републиканското първенство за юноши младша възраст на своя съперник Любослав Еленков, декласиран за влизане в чужд коридор. Според Живков, Еленков е бил по-добрият атлет не само на това състезание, но и през годината и в знак на признание и уважение след награждаването му връчва своя медал.

 

Специални награди на Фондация „Български спорт” за отличили се спортисти през 2017 г.:

– Радослав Янков (сноуборд) – златен и сребърен медал на Световната купа в Банско;

– Борис Йотов (гребане) – европейски шампион за мъже до 23 г., пети на Европейско първенство за мъже в дисциплината скиф;

– Мирослава Минчева (18 г., спортна стрелба) – световен вицешампион за девойки на 25 м спортен пистолет от първенството в Зул (Гер). Европейски шампион за девойки в същата дисциплина от Баку;

– Лиляна Георгиева (17 г., лека атлетика) – вицешампион на Европа за девойки под 20 г. на 1500 м, шеста на световно първенство за девойки под 18 г., балкански шампион за девойки под 20 г. в зала на 1500 м и на 4х400 м, балкански шампион за девойки под 20 г. на 1500 м и 3000 м, с бронзови медали на балканския шампионат в зала за жени на 800 м и за девойки под 20 г. на 4х400 м на открито, с 15 национални рекорда в различните възрастови групи при девойките в зала и на открито;

– Александра Начева (16 г., лека атлетика) – сребърен медал в тройния скок от световното първенство за девойки до 18 г. в Найроби (Кения), четвърта от европейското първенство до 20 г. в Гросето (Италия). Балкански шампион за девойки под 20 г. в зала, балкански шампион за девойки под 18 г. на открито, с 3 национални рекорда за девойки под 18 г. на открито;

– Мария Йовкова (18 г., тенис на маса) – европейски шампион за двойки на двойки с унгарката Фани Харастович от първенството в Португалия. 
– Християн Стоянов (18 г. паралимпикс, лека атлетика) – 1500 м световен и европейски шампион за младежи и бронзов медалист на световно първенство за мъже в Лондон.

снимки и информация – столични   спортни медии

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button