ЧЕЗ съветва , ако токът спре през празниците

От утре – 20 декември, до 7 януари 2018 г. „ЧЕЗ Разпределение България“ преустановява планираните ремонти по мрежата, за да осигури спокойствието и комфорта на клиентите си по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Това съобщиха на „Дневник“ от компанията по повод оплаквания в социалните мрежи за внезапно спиране на тока.

Решението на дружеството, което снабдява с ток Западна България, означава, че ако токът спре между Игнажден и Ивановден, причина за това могат да бъдат усложнени метеорологични условия, инциденти, неправомерни посегателства над съоръжения от мрежата, несъобразени изкопни дейности.

Поради случайния характер на авариите няма как клиентите да бъдат предварително уведомени за преустановяването на електрозахранването и точната му продължителност, казват от дружеството, но уверяват, че незабавно насочват всички налични ресурси към отстраняване на повредата.

Проверка в сайта на компанията

Дружеството е създало в сайта си специална секция, от която потребителите могат в реално време да разберат каква е причината за спирането на тока и за колко време се очаква да бъде пуснат. Това става чрез страницата www.cez-rp.bg в секция „Прекъсвания“, раздел „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ (https://www.cez-rp.bg/bg/prekusvaniya). Търсенето е лесно като клиентът въведе в специално поле името на населеното място или софийския квартал, за който се интересува. Ако има повреда, в сайта се отбелязва и очакваният час, до който повредата ще бъде отстранена.

Ако токът спре, изчакайте 15 минути

При липса на електрозахранване компанията препоръчва клиентът първо да погледне през прозореца дали в съседните сгради свети. Ако установи, че и те са засегнати, да изчака 15 минути преди да се обади на денонощния телефонен център на ЧЕЗ 0700 10 010. Много е вероятно дружеството вече да е уведомено за прекъсването и в рамките на тези 15 минути електрозахранването да бъде възстановено чрез алтернативно захранване, успокояват от ЧЕЗ.

Ако аварията е само в дома ви

Ако от страна на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД няма подадена информация за планирани ремонтни дейности или е настъпила авария и само вашият обект е без захранване, следва да проверите всички предпазители в електрическото табло, съветва дружеството. Ако предпазителите са включени, то следва да огледате главния предпазител в електромерно табло (таблото, в което се намира електромерът). Ако и той е включен, може да се обадите на денонощната информационна линия 0700 10 010, за да проверите има ли причина за прекъсването или да сигнализирате за липсата на електрозахранване. На адреса ще бъде изпратен авариен екип на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД (в случай, че повредата е възникнала в съоръженията преди електромера).

Защо има планирани изключвания

Планираните изключвания се налагат, когато се извършват ремонти по мрежата, свързани с проддръжката й или подмяна на съоръжения. От началото на годината „ЧЕЗ Разпределение България“ е инвестирало 130 млн. лв. в ремонт, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови съоръжения, между които кабел „Енос“, който е на 110 киловолта и захранва 9 столични района. Възможно е също така изключването да се дължи на задължителната подмяна на електромери или да е по искане на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО).

Планираните прекъсвания се публикуват ежеседмично в пресата и на интернет страницата на дружеството в раздел www.cez-rp.bg в секция „Графици“, раздел „График на планирани ремонти“ (https://www.cez-rp.bg/bg/grafici). ЧЕЗ е разработила функционално приложение за проверка на конкретен адрес за извършване на планирани ремонти. То се намира в секция „Прекъсвания“, раздел „Проверка на адрес за планирани ремонти“ (https://www.cez-rp.bg/bg/grafici).

ЧЕЗ България

 

Related Articles

Back to top button