ЗАБЕЛЯЗАНО В ТРОЯН: ТАКА СЕ СПИРА !

Днес сутринта около 9 часа  се натъкнахме отново на уникално спиране по троянската улица „Васил Левски“. Дали е по правилата или не, няма да разсъждаваме. Резултатът бе:  колона коли , които не можеха да преминат, защото колегата им шофьор бе спрял така, че да не може да се минава. Явно  е ,че пътувайки в посока за Малкия пазар се е наложило да спре и той е решил да остави колата в насрещното платно. И по този начин затрудни движението на пътуващите от кафене  Тифани за центъра на Троян. За отбелязване е, че бях пуснати светлинните пътепоказалеци на превозното средство,чрез  които сигнализира за престоя си .

Служители на РУ на МВР пристигнаха навреме(дали случайно или не) . След няколко минути Пежото  с ремаркето изчезна

На снимката : Служителите на РУ на МВР Троян правят своята проверка.

ЦИТАТИ ОТ ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

На автомобилен път спирането за престой е разрешено: само на специално обозначените места за паркиране най-вдясно на платното за движение само извън платното за движение най-вдясно на пътното платно

Къде мога да спра за престой или паркиране?

Извън населено място:

  • Паркирам единствено извън платното за движение;
  • Престоявам извън платното за движение или най-вдясно на пътното платно, ако не мога да изляза от него.

В населено място:

  • На двупосочни улици паркирам и престоявам винаги най-вдясно по посоката на движение;
  • На еднопосочни улици мога да спра за престой и най-вляво по посоката на движение, стига да не преча на останалите шофьори.

ВАЖНО! Върху тротоара мога да се кача само ако автомобилът ми тежи до 2.5 тона и съм оставил разстояние за преминаване на пешеходците поне 2 метра.

Посочените правила важат доколкото на съответните места не е въведена забрана за паркиране или пък по-особен режим за паркиране, например Синя зона, платен абонамент, паркоместа за инвалиди и т.н.

Забраните и ограниченията за паркиране задължително се обособяват със знаци както следва:

  Този знак маркира началото на зона, в която е забранено както паркирането, така и престоя. Доколкото обратното не е указано с други знаци, паркирането е забранено във всички случа

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button