УНИКАЛНИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ РАЗКОПКИ ОКОЛО ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР – видео

Професорите Николай Овчаров и Костадин Дочев и Негово Преосвещенство Сионий
Професорите Николай Овчаров и Костадин Дочев и Негово Преосвещенство Сионий

Професорите  Николай Овчаров и Костадин Дочев са готови да започнат разкопки

При свлачище западно от Троянския манастир бяха открити десетки уникални археологически паметници. Находката, която е от есента на миналата година, бе оповестена днес от проф. Николай Овчаров. Става дума за монети, пръстени, апликации, фибули и оръжия от бронз. Свлачището се смъкнало от съседния на манастира хълм Чукарка, който е само на 50 м от обителта.

Игуменът на манастира Сионий веднага алармира Светия синод, полицията, РИМ – Ловеч, и НАИМ – БАН. От БАН реагираха веднага, като на 18 януари в манастира пристигна комисия, съставена от проф. Николай Овчаров и проф. Константин Дочев.

Експертизата даде изумителни резултати. Оказва се, че сред находките има истински уникати. Това са бронзови фибули с красива украса от 5-и – 6-и век апликации от късноантичната и средновековната епоха, върхове на копия и стрели от същите периоди. Много интересен е запазеният фрагмент от бойна ризница, направена от малки халкички

Сред намерените предмети има 18 монети, от които една е от края на 4-ти век, докато другите са средновековни – от края на 11-и до средата на 13-и в. Според нумизмата проф. Дочев сред тези монети има някои уникати, като монети от епохата на византийското владичество в България и монети от времето на цар Иван Асен ІІ.

Намерените находки показват, че непосредствено над днешния Троянски манастир е имало важен археологически обект, съществувал с прекъсвания от 4-ти до средата на 13-и в. Експертите предполагат, че, както и други обекти в региона, животът е прекъснал след татаро-монголското нашествие в България през 1242 г.

Много интересен е въпросът какво е представлявал този обект. Със сигурност през 4-ти – 5-и в. на хълма Чукарка е имало крепост, охранявала важен римски път. Все още е под въпрос какво се е случило тук през средновековната епоха. Може би е имало крепост от епохата на Второто българско царство, но не е изключено някога там да се е намирал най-ранният манастир.

Това налага провеждането на археологически разкопки на хълма Чукарка. След осигуряването на финансови средства и благословията на Негово Светейшество българския патриарх Неофит проф. Овчаров и проф. Дочев са готови да поемат ръководството на такива разкопки. Разбира се, това ще стане със съдействието на игумена на Троянския манастир епископ Сионий.

 

Related Articles

Back to top button