Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред клубовете

 

Троян изпраща 4 състезателя при население  22000, София 5- 1.3 млн жители

От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова

Дафовска на седма поредна зимна олимпиада

Българската мегазвезда в биатлона Екатерина Дафовска чупи своеобразен рекорд в зимните спортове като присъства на седма поредна олимпиада.

 Дебютът й е преди 24 години в Лилехамер, когато едва 18-годишна се класира 13-а в щафетата и 29-а в спринта. Катя спечели златото в Нагано през 1998 г., четири години по-късно се нареди пета на 15 км и четвърта на щафета в Солт Лейк Сити, а през 2006 г. в Торино има две осми места – на щафета и в нововъведената тогава дисциплина масов старт. На последните три олимпиади Дафовска отново е в официалните ни делегации, но вече като олимпийско аташе.

Осми нашенец на олимпийската шанца

Владимир Зографски е осмият български ски-скачач, състезавал се на олимпиада. Ангел Стоянов, Владимир Брейчев, Валентин Божиков, бащата Емил Зографски, Захари Сотиров, Георги Жарков и Петър Фъртунов имат участия от 1984 до 2006 г., като най-доброто класиране е на Брейчев – 19-и на малката шанца в Сараево 1984. И още нещо за статистиката: Владо Зографски не е най-младият ни участник, въпреки, че в Сочи през 2014 г. бе само на 20 години. В Торино Петър Фъртунов скочи и от двете шанци едва 16-годишен.

София, Чепеларе, Троян и Самоков с най-голям принос за ПьонгЧанг

 
 За втора поредна олимпиада абсолютен рекордьор по отношение на население/елитен спорт в състава на делегацията ни е град Чепеларе. Със своите 5400 жители, той е осигурил сега за ПьонгЧанг трима олимпийци – сноубордистът Радослав Янков и биатлонистите Димитър Герджиков и Антон Синапов. С най-много олимпийци обаче този път лидер е София – петима (при 1.3 млн жители), пред Троян – четирима, но при население 22 хиляди.

С трима в делегацията е и Самоков с 27 000 жители. Банско с население 9000 има двама представители.

Тука има – тука нема

Всичките 21 български квоти за Игрите в ПьонгЧанг са в 6 спорта: алпийски ски, биатлон, ски-бягане, ски-скок, сноуборд и шейни – точно както и преди 4 години в Сочи. Още петима спортисти чакаха до последно като резерви в шорттрека, ски-бягането, фристайла, ски-кроса и… скелетона. За втора поредна олимпиада сме без представител в спорта донесъл ни най-много медали на зимни игри – шорттрек. Няма ни и във фигурното пързаляне, където наша двойка спечели две световни титли и пето място на олимпийски игри. За сметка на това на втора поредна олимпиада сме със състезател в ски-скока, което изглежда утопично при факта, че в България вече четвърт век няма нито една ски-шанца. За първи път след Албервил’92 сме с пълни отбори в биатлона и при мъжете, и при жените.

Ски-бягането държи многолюден рекорд

Спортът с най-много български олимпийци в историята на зимни игри и сега си остава ски-бягането. С тримата в ПьонгЧанг общата им бройка нарасна на 51. С 10-те си представители в Република Корея биатлонът излезе на второ място с 45 и измести алпийците които вече са общо с 41. На обратния полюс е северната комбинация, където само един нашенец е виждал на живо олимпиада – Никола Делев се класира 38-и в Сен Мориц през далечната 1948 г.

Най-много – най-малко

Най-много спортисти сме пращали в Албервил през 1992 г. – 30, което куриозно е с един повече дори от единствената олимпиада, на която класирахме хокеен отбор – тази в Инсбрук през 1976 г. Най-малко българи на олимпиади са участвали през 1948 г. в Сен Мориц и през 1972 г. в Сапоро – по четирима. До Игрите в ПьонгЧанг общо 180 наши сънародници са стартирали на зимни олимпиади. След февруари те вече ще са 191, защото дебютантите в Южна Корея са 11. Делегацията ни в ПьонгЧанг е втората най-многолюдна за последния четвърт век след Солт Лейк Сити (22 участници).

21 българи в ПьонгЧанг – много или малко?

Българските спортисти в ПьонгЧанг са 21 в шест спорта. Преди 4 години в Сочи нашите олимпийци бяха с три по-малко в абсолютно същите спортове.

Във Ванкувър през 2010 г. бяхме 19 също в 6 вида спорт. Общо взето сходен е броят на участниците ни на зимни олимпийски игри в последния четвърт век:

2018 Пьонгчанг 21

2014 Сочи 18

2010 Ванкувър 19

2006 Торино 21

2002 Солт Лейк Сити 22

1998 Нагано 18

1994 Лилехамер 17

Най-млад – най-възрастен от нашите в ПьонгЧанг

От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години на 18 януари. В състава ни има още двама 20-годишни: Алберт Попов и Камен Златков. Интересно е, че двамата алпийци са родени в два последователни дни в София. Сред най-младите е и Йордан Чучуганов – на 21 години. На другия полюс са биатлонистът Михаил Клечоров (35 г.) и сноубордистката Теодора Пенчева. Най-много в състава са 24-годишните – четирима са родени през 1993–1994 г., а трима са по на 30 г.

Роден през зимата… за зимата

Очевидно има връзка между рождената дата и увлечението към зимните спортове, след като близо половината български олимпийци за ПьонгЧанг са родени през зимните месеци. Почти една четвърт са рождениците през януари – четирима, през февруари, март и декември са по двама, но през ноември – нито един.

Най-спортен зимен град е София

Най-спортен град в белите дисциплини се оказва столицата София, който изпраща 5 състезатели в ПьонгЧанг – целият ни алпийски ски тим и двете сноубордистки. С четирима олимпийци е Троян – всички от биатлона, три жени и един мъж. С по трима са Чепеларе и Самоков. Банско е с двама олимпийци, а Берковица, Крумовград, Дупница и Варна с по един.

 

Северът настига Юга

Северна България направи мощен пробив и почти изравни на Южна в съотношението по подготвени олимпийци. От състава за ПьонгЧанг на Север от Стара планина са родени шестима, на Юг от Балкана – 10 и петима са от „централна“ София. В Сочи преди четири години съотношението бе 14:4 за южняците. Благодарение на Троян и Чепеларе много сериозно се промени картината по оста Изток – Запад. От състава 12 са родени в Западна България, 7 в Централна и само двама в Източна.

Дамите възвръщат позиции

Съществено се е променило съотношението мъже – жени в олимпийските ни делегации спрямо предишната Олимпиада. В Сочи дамите бяха 5 от 18, а сега са 9 от 21, което доближава половината. За сравнение е пропорцията от последната лятна Олимпиада през 2016 г. в Рио, където България бе представена от 22 жени и 29 мъже.

Само два спорта с по една поява

Само в два спорта България е записвала по едно-единствено участие на олимпиада. За мнозина днес може би ще прозвучи куриозно присъствието ни на олимпийски турнир по хокей на лед през 1976 г. в Инсбрук, където се класираме 12-и. Другият спорт с единствено участие е северната комбинация – през 1948 г. в швейцарския Сен Мориц Никола Делев се нареди 38-и.

11 с дебют, две на четвърта поредна олимпиада

Единайсет състезатели – повече от половината ни спортисти – ще направят своя олимпийски дебют в ПьонгЧанг. В Сочи бяха девет, но при 18 участници. С най-много стаж отново са Александра Жекова и Мария Киркова, за които това ще е четвърта олимпиада. Жекова носеше българското знаме на Откриването във Ванкувър, а Киркова в Сочи. Трето олимпийско участие записват биатлонистите Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечоров и ски-бегачката Антония Григорова. За втори път на Игрите ще се появят биатлонистката Десислава Стоянова, ски-бегачът Веселин Цинзов, ски-скачачът Владимир Зографски и сноубордистът Радослав Янков. За останалите 11 това ще е дебютна олимпиада.

 

За първи път биатлонът се изравни със ските по численост в БГ делегация

За първи път в историята биатлонът достигна и се изравни със ските по брой представители в българска делегация на зимни олимпийски игри.

Досега първенството неотменно се държеше от ски-федерацията, с едно разбираемо изключение при участието на хокейния ни отбор в Инсбрук’76. Сега за първи път биатлонът подели лидерството с 10 представители, толкова са осигурени и от БФ ски (но в 4 отделни направления – по трима в ски-бягането, алпийските ски и в сноуборда, плюс един ски-скачач).

Извън тези две федерации, само шейничките изпращат един олимпиец в ПьонгЧанг.

Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред клубовете

Аякс Троян и Александър Логистик София са лидери сред спортните клубове в цялата страна по отношение на брой класирани за олимпиадата състезатели. И двата клуба има по трима представители в делегацията ни за ПьонгЧанг. За Аякс се състезават Стефани Попова,

Стефани Попова

Стефани Попова е една от най-младите състезателки в националния отбор по биатлон. Родена на 12 февруари 1992 година в Троян, тя дебютира в него през 2009 г. Един от най-големият успех на Стефани е 3-то място на лятното Световно първенство в смесената щафета през 2011 г.

През миналата година спечели титлата на 5 км свободен стил на състезанието от Балканската купа по ски-бягане в Банско. Участник е на Световното първенство в Осло, Норвегия през 2016 г. Финишира на 80-то място на 15 км индивидуално, в спринта 7,5 км дава 96-то място. Женската ни щафета пък се нареди на 20-то място. Тя беше представяна от Стефани Попова, още две състезателки, които ще участват в Пьончан 2018 – Емилия Йорданова и Десислава Стоянова, както и Дафинка Коева.

Милена Тодорова
най-младата от българския отбор

Милена Тодорова

След като вчера ви запознахме с лидерките на женския ни биатлон, сега е време да ви представим и най-голямата ни надежда в този емблематичен за България зимен спорт.

Милена Тодорова е родена на 18 януари 1998 г. в Троян. Преди около 10 години по лекарска препоръка взима решение да се захване с биатлон и това определя живота й. Нейната мечта е да извърви пътя на легендата Екатерина Дафовска.

Миналия сезон бе най-успешният за Милена. Тя записа две престижни класирания на световното младежко първенство в Брезно-Осърбле (Словакия) – 10-и места (в индивидуалната дисциплина и в преследването). В спринта се размина на косъм от сребърния медал, след като вървеше 2-а до последната стрелба, но една грешка я лиши от отличието.

Сега за нея предстои участие на най-големия спортен форум на планетата – Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Емилия Йорданова
започнала да тренира в Троян.Сега е в отбора на СЛАвия

Емилия Йорданова

Емилия Йорданова е родена на 5 май 1989 година в Троян и прави първите си стъпки в спорта още през 2002 г., когато започва да тренира в родния си клуб Аякс (Троян). Две години по-късно, нейният талант е забелязан и тя вече е състезател в младежкия състав на България.

През 2007 г. Емилия прави своя дебют в Световната купа по биатлон, като на състезанието в Контиолахти (Финландия), тя заема 102-ро място в Индивидуалния старт на 15 км. Следват няколко години на усилени тренировки и редуване на състезания, както от календара на Европейската, така и от календара на Световната купа по биатлон.

Емилия има два бронзови медала от Зимната универсиада в Ерзурум. Йорданова заема трета позиция в спринтовата дисциплина, а заедно със смесената ни щафета също успява да спечели бронзово отличие. През 2012 г. спечели първи точки от Световната купа на състезанието в Осло където зае 38-ата позиция. 28-годишната Йорданова финишира за 35:55.5 минути със само една грешка в четирите си стрелби.

Преди дни в индивидуалната дисциплина на 15 км от Европейското първенство по биатлон в Риднаун (Италия) завърши 18-та в индивидуалната дисциплина и на 31-во място в спринта.

владоВладимир Илиев

Роден е на 17 март 1987 в град Троян, европейски шампион в дисциплината спринт от Европейското първенство в Душники Здрой, Полша през 2017 г., а също и

двукратен бронзов медалист от европейски първенства.[1]. Участва на Олимпиадите във Ванкувър през 2010 и Сочи през 2014.

, а за Александър Логистик София – тримата от ски-бягането Антония Григорова, Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов. СК Банско, Амер Спортс и Мотен имат по двама представители, останалите 9 са от различни клубове. Логично мнозинството от българските олимпийци са завършили или учат в НСА – общо 13. Трима следват в Благоевград, четирима – в други висши учебни заведения из страната.

 

Най-млад – най-стар в историята

Виктория Димитрова е най-младата българка, състезавала се на зимни олимпийски игри. През 1992 в Албервил тя бе на 15 г. и 253 дни, когато се нареди 17-а във фигурното пързаляне. На обратния полюс е Иван Марковски, който бе на 40 години и 170 дни, когато игра последния си мач  за хокейния ни тим на Игрите в Инсбрук през 1976 г. (Япония – България 7:5).

по материали на водещи медии

[WD_FB id=“0″] [wpdevart_like_box profile_id=“915263008560344″ connections=“show“ width=“300″ height=“550″ header=“small“ cover_photo=“show“ locale=“en_US“] 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button