Бети Панова атакува “Елпром Троян” и германския посланик

Съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Бети прописа във вестник, съобщава „Труд“. Нещо повече – половинката на съдия номер 1, която няма журналистическо образование, нито стаж в медиите, е автор в очернящ материал на немскоезичното издание “Виртшафтсблат”. С него тя атакува “Елпром Троян” и германския посланик, който е наградил предприятието.

Малка подробност е, че всъщност изданието е нейна собственост, придобито по наследство от първия й брак. Що се отнася до самия материал, той съдържа всички елементи на поръчков пасквил, който не покрива и най-ниските стандарти за истинска журналистика. “Статия”, която изглежда повече като рекетьорска бухалка от средата на 90-те години, когато мутри-застрахователи гарантираха спокойствие, ако си платиш, коментира „Труд“.

Елисавета или Бети Панова стана известна като „Черния лебед“ на Лозан Панов. Тя получи това определение от бившия правосъден министър и лидер на „Да, България“ Христо Иванов по време на обсъждане на кандидатурата на Панов за президент в разговори на групата АРГО. Стенограмите от нея излязоха миналата година и осветиха плановете на задкулисните играчи от кръга „Капитал“ за президентските избори и новите им политически проекти.

Изненадващата публикация от неизвестната досега журналистка Бети Панова явно иска да омаскари бизнесмена Младен Мондешки. Той е брат на адвокат Момчил Мондешки, когото уволнената съдийска Румяна Ченалова бе записала при разговора си с бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева.
 
Жената на съдия номер 1 атакува Германо-Българската индустриално- търговска камара, че едва ли не била подвела посланика на Германия у нас Хелберт Залбер. Понеже дипломатът бил от по-малко от половин година в България, той не знаел на кого дава наградата. Това обидно за всеки посланик внушение, “Черния лебед” включва в токсична амалгама от измислици, полуистини и директни клевети по адрес на Мондешки.

Предприятието “Елпром Троян” е лидер в производството на електромотори. То е създадено преди 70 години. От
 две години, след като е извадено от погрома на криминалната
 приватизация, довела до спирането на работа през 2010 г., “Елпром
Троян” не просто се възражда, а е една от първите български 
компании, които вървят по модела на Индустрията 4.0 или т.нар. “умни 
заводи”. Посредством въвеждането на иновативни технологии, производителят създава и “умен електромотор”, който вероятно е един
 от първите в света.

“Преди умният завод беше химера, но днес 
научната фантастика се превърна във факт”, казва в едно от 
интервютата си изпълнителният директор Младен Мондешки.

Успехът на компанията не остава незабелязан. Фирмата е отличена със “Златен медал” за Иновации на Международния панаир в Пловдив през 2017 година, а през януари тази година, лично посланикът на Германия Н.Пр. Хелберт Залбер награждава Мондешки на церемонията по връчването на 14-те награди на Германо-Българската индустриално- търговска камара за принос в развитието на икономическите отношения между двете страни. Мондешки не крие, че водещо за развитието на предприятието е възможността да си партнира с големи индустриални производители.
 
И няма нищо по-логично от това част от тези компании да са именно от Германия – лидерът на индустриална Европа. Заради това амбициите на “Елпром Троян” са голяма част от инженерите й да преминат през обучения в Германия.
 
По всички показатели за правене на бизнес, компанията би трябвало да среща подкрепата на държавата. Фирмата е амбицирана да създава работни места в България (само тази и следващата година се планира назначаването на около 300 служители), при това в сравнително малко населено място.

С публикацията си Бети Панова потвърждава факти, които отдавна са известни– за съществуващата взаимовръзка по оста Цветан Василев-Иван Костов-Лозан Панов, пише още „Труд“.

Пасквилът на Бети Панова повдига и друга тема – за върховенството на закона и за неговото отсъствие у нас. Как да чувства сигурност в България предприемач, бил той българин или чужденец, ако лично съпругата на председателя на Върховния съд пише поръчкови материали срещу инвеститора.

Бизнесменът винаги може да потърси правата си в съда – но кой ще е този съдия, който би отсъдил срещу жената на “съдия No 1”, нали утре, когато се яви за конкурс пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, Лозан Панов ще гласува против кандидатурата му.

Но ако оневини за клеветите Бети Панова, току-виж Панов издаде заповед за командироването на въпросния съдия в по-горната съдебна инстанция.

Не на последно място, Бети Панова ползва издание, което тя дори не е създала, а което е получила “на готово” от 32 години по-възрастния й покоен първи съпруг Иван Ганев. Но това само измерва нивото на морал у хора като Елисавета и Лозан Панови, ползващи чуждия труд и институционалните ресурси за собствена угода и в интерес на скритите им кукловоди.
 
В държава, която държи на върховенството на закона, злоупотребата със служебното положение на единия член на семейството от другия, би трябвало да се разглежда като грубо погазване на нормите за конфликт на интереси.
 
В конкретния случай, Елисавета Панова не просто злоупотребява, тя използва позицията на Лозан Панов, за да оказва натиск върху номиниралите, наградилия и наградения. “Черния лебед” се опитва да унищожи репутацията на български предприемач, което би имало преки последици върху бъдещето на стотици работещи във възраждаща се компания с над 70- годишна история.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button