БУДИСТКИ МОНАХ, ЖИВЕЕЩ В ИНДИЯ ЩЕ ПОСЕТИ ТРОЯН

В неделя, 4 март, от 14.30 до 17.00 ч. в Информационно-културния център Троян ще се проведе семинар  на тема: „Будизма: начин на живот“ –лектор  индиеца  Монлам Гятсо. Той е поканен от Юлия Савова- Yoga Alliance-Е-RYT200 и RYT 500 На тази беседа ще  си отговорим на следните въпроси:

* Кой е Буда и как е възникнал Будизма?

* Основни принципи и концепции на философията му.

* Общото между Йога и Будизма.

Монлам Гятсо е практикуващ будистки монах от една уникална и рядко посещавана част на Индия – Ладак – почти на границата с Китай. Суровите климатични условия там са направили хората физически здрави и силни по дух, но с мека душевност – дължаща се на дълбоката връзка с Будистките традиции, които съхраняват и следват до днес.

Загубил баща си по време на военни действия малко след раждането си, Монлам от ранна възраст се сблъсква с несгодите на живота. След 15-годишен престой в Будистки манастир в Дарджелинг (Западен Бенгал), свободния му дух го връща в родния му град Лех (Ладак), където продължава да служи в множество местни манастири, като едновременно с това се грижи и за семейството си.

Силно притеглян от високите хималайски върхове, и воден от потребността си да служи, Монлам често влиза в ролята на водач и гид на местни и чуждестранни туристи, на които с вдъхновение разказва за будизма и традициите на своята култура.

Сертифициран преподавател по Хатха йога, съдбата често му предлага възможност да обединява философиите на йога и будизма в едно.

На тази среща ще научите повече за това как е възникнал будизма, кои са основните му традиции, и принципите, които те следват.

Ще получите отговор на всякакви въпроси, които ви вълнуват по темата, и най-важното – ще се докоснете до чистата душевност на един млад монах, съхранил по детски непринудения си поглед върху живота.

Приходите от срещата ще бъдат дарени в полза на проекта на Монлам Гятсо за построяване на йога-център в Ладак, който се надяваме за в бъдеще да посещаваме и ние от България.
 
Юлия Савова

Той е поканен специално от йога инструкторката Юлия Савова. Ето какво казва за себе си тя:

С Йога се занимавам от 15 години, като горе-долу тогава започва и пътешествието ми „навътре“.
Погрешна е идеята, че йога е само комплекс от физически упражнения. 
Може би с такава нагласа започнах и аз преди години, но трансформацията, която настъпи в мен изследвайки дълбините на собственото си битие през годините, със сигурност не се свежда само до практикуването на асани.

Първите ми стъпки в Йога бяха в Холандия под знака на Ащанга, където logo RYT500
имах щастието да практикувам 3 години под ръководството на изключителен преподавател.
След това съдбата ме отведе в Кабул, Афганистан, където по стечение на обстоятелствата водех група по йога в продължение на 2 години. Там започна практиката ми като преподавател и този период беше от изключително значение за мен. Време, в което установих, че предаването и споделянето на йога носи в сърцето ми дълбоко удовлетворение и радост. Към края на престоя ми там бях убедена, че това е на което искам да се посветя в бъдеще.

Заминах за Южна Индия (гр.Мадурай, в щата Тамил Наду) на професионален курс за преподаватели по системата Шивананда, където се изучава Йога като философия и начин на живот. След време преминах и второто ниво за „напреднали“ към Sivananda Yoga Vidya Peetham.

Регистрирана съм към Yoga Alliance като Е-RYT200 и RYT 500.

Била съм на много други курсове и духовни пътувания в България, Индия и други места по света. Проявявам дълбок интерес към Ведическата философия и култура.

През 2009-2013 участвах в екипа от преподаватели на Обучителния курс по йога към БФЙ и НСА.

Пътеката, по която вървя, се осветява от ученията и енергията на велики учители като Свами Шивананда, Свами Вишнудевананда, Парамахамса Сатянанда, Парамахамса Нитянанда, и много други светли личности, включително и такива от България.

Осъзнаването което Йога ми даде е, че всички сме част от една енергия, изпълваща сърцата ни със стремеж към абсолютно щастие, но мястото където го откриваме не е извън нас – а в самите нас! Йога ни помага да изпълним живота си с любов и ни учи как да я споделяме с другите.

 

Related Articles

Back to top button