В Белодробна болница се изследват всички видове клинични материали

От месец януари 2018 година, в Микробиологична лаборатория към Белодробна болница – Троян се извършва диагностика за гъбични заболявания (микози) от различни клинични материали – храчки, гърлен секрет, ушен секрет, влагалищни секрети и др. Диагностиката включва: изолиране и точна идентификация на причинителя и изпитване на чувствителност към антимикотични препарати (микограма), съобщават от  болницата.

Микоза е много често срещана инфекция на кожата в долната част на краката, причинена от гъбички. Гъбичките, които най-често причиняват това заболяване се наричат „трихофития педис”. Когато краката или други части на тялото остават влажни и топли, това предизвиква дразнене и инфекция на горните слоеве на кожата. Микоза, може да се появи почти навсякъде по тялото, включително главата, торса, крайниците, ноктите, устата, слабините и вагината.

Най-честите симптоми на заболяването включват различни степени на сърбеж и парене. Понякога кожата се напуква и кърви, което предизвиква силна болка. Гъбичната инфекция често се лекува с локални противогъбични агенти, които могат да бъдат под формата на спрей, прах, крем или гел. Най-честите съставки в тези продукти са: Миконазол нитрат и Толнафтат.

Въпреки, че инфекцията е свързана със сърбеж, не се препоръчват кремове за облекчаване на сърбежа, тъй като те изострят състоянието. Това се дължи на факта, че тези кремове обикновено повишават съдържанието на влага в кожата и насърчават растежа на гъбичките.

Често инфекцията се разпространява до ноктите на краката, което ги прави ронливи и удебелени. Често състоянието е съпроводено с лоша миризма. Този вид инфекция е трудна за изкореняване, тъй като се намира дълбоко в нокътното легло.

 

Related Articles

Back to top button