ПЕТЪР АВРАМСКИ – ПОБЕДИТЕЛ И СТУДЕНТ

На 24 февруари в препълнената с ученици, учители, преподаватели и студенти зала „Европа“ на Ректората на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе заключителният етап на ежегодния ученически конкурс „Пространство и време“. Конкурсът бе организиран от Академията за лидери при Историческия факултет на университета. 

В конкурса взеха участие 49 ученици от 24 населени места в България, разпределени в две възрастови групи: 9-10 и 11-12 клас. Сред темите, провокирали най-силно интереса на младите хора, се откроиха: „Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда. И нека роденият по-късно, като гледа това, си спомня за онзи, който го е направил“ (кан Омуртаг); „Който иска да прозре бъдещето, трябва да се допита до миналото“ (Николо Макиавели); „Времето е в нас и ние сме във времето“ (Васил Левски). Изпратените конкурсни материали бяха подложени на предварителна селекция от преподаватели в Историческия факултет. 

Според регламента на конкурса, на учениците от 11-12 клас, получили оценка над „Много добър 4.50“, се предоставя възможността да се запишат за студенти в избрана от тях специалност на Историческия факултет. На участника, получил най-висока оценка по скалата „Отличен 5.50–6.00″, кандидатстудентската такса се поема от ръководството на факултета. 

За наша радост големият победител на конкурса тази година стана дванадесетокласникът Петър Аврамски СУ“Васил Левски“ Троян. Журито единодушно постави оценка 6.00 на презентацията му „Заличената памет“, която той блестящо защити. Това му дава право да се запише за студент в която пожелае от специалностите на Историческия факултет при университета. 

СУ“Васил Левски“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button