Самодейците от Народно читалище“Наука-1870″ в града  отбелязаха празника Сирни Заговезни с богата програма

По стара традиция точно в 15.00 часа на 18 февруари 2018 граждани и карнавално облечени самодейци отидоха да поискат прошка от кмета на града Донка Михайлова. Тя на свой ред отговори“Простено да ви е, простете“. След това баба Катя помоли градоначалничката да даде благословията на двамата млади, които искат да се вземат. Свекървата се похвали ,че таз година булка, догодина люлка.  Винаги за този ден г-жа Михайлова прави най-вкусната баница, само като я гледаш и да ти се прияде и още и още….Тя самата почерпи всички дошли в Общината и с по чаша вино.

Карнавалното шествие премина през центъра на града, спирайки се на няколко пъти за да  се друснат няколко хорца изсвирени от Духова музика“Заедно“ при читалището в кв.Велчевско , а младата булка още отсега  показа колко е оправна в метенето. Усмивките и многото смях бяха постоянни спътници на всички троянци и гости на града, благодарение на младите актьори Памела Георгиева в ролята на младоженика и Генади Дудевски-булката. Те изиграха няколко сцени на които много артисти биха им завидяли на майсторството.

И така най-накрая дефилето, което се беше заформило доста дълго пристигна  на полянката, където ги очакваха стотици троянци.  

След това последва програма, в която бяха пресъздадени ритуалите: Прескачане на огън и гонене на злите духове,  прошка, играта „Хамкане“, като беше подредена и традиционна за празника трапеза. Проведе се и обичайният за Сирни Заговезни – парад на маската, маскарадния и сценичния костюм. Традиционните игри – бягане с чували и дърпане на въже бяха очаквани от малки и големи.  

Иван Миховски , инж.Петко Пенков дадоха по едно рамо в играта -дърпане на въже

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Неделя, 18 февруари 2018 г.

Празникът уважиха и депутатите д-р Валентина Александрова и Иван Миховски, председателя на Общински съвет Троян и др. 
За доброто настроение се погрижи любимецът на българите Райко Кирилов. 

Тази година организаторите се бяха погрижили  перфектно. Всичко бе точно и като по часовник. Спонсорите на събитието бяха Община Троян, Хлебопроизводство и сладкарство , Винпром Троян, фирма Калинел, ОП Комунални услуги, магзини Слънце, и др.

Народно читалище Наука – 1870 г.“, Троян благодари на дарителите за реализацията на празника

„Сирни заговезни в Троян – ден за прошка“:

 

Община Троян – кмет Донка Михайлова

Фирма за дървообработване – „Стоеви Максгруп“ – братя Стоеви

Магазини „Слънце“ – г-н Валентин Бечев

Общинско предприятие „Комунални услуги“ – г-жа Елеонора Тотева – управител

Фирма „Калинел“ – г-н Марин Радевски

Районно управление полиция Троян – гл. инспектор Радостина Петкова

Хлебопроизводство и сладкарство гр.Троян – г-жа Стаменка Дамянова

Г-н Иван Макариев – фирма „Дим такси“

Районна служба пожарна безопасност – гл. инспектор Шайлеков

Винпром Троян – г-н Катренчик

 

Related Articles

Back to top button