С КУШИИ ОТБЕЛЯЗАХА ТОДОРОВДЕН В АПРИЛЦИ

Водосвет

Кушиите в Априлци, ознаменуващи Тодоровден, завършиха. Конните надбягвания се проведоха в местността „Маринска“, кв. „Видима“. 

В Априлци почитането на Тодоровден се е превърнало в традиция от преди повече от 20години. Ежегодно в съботния ден на феверуари или началото на март се организират конни надбягвания, в които участват както местните коняри, така и любители от цялата страна.

Часрт от гостите

Сред VIP-гостите бяха народния представител Иван Миховски, областният управител на Ловеч Георги Терзийски, кметът на Априлци д-р Младен Пелов,  Борислав Бечев- директор на ловната фирма „СОКОЛ“, Димитър Шишков-зам директор на Северозападно предприятие, Радостина Петкова – главен инспектор на РУ на МВР Троян, Павли Богдански ДГС Ловеч,  Валентин Шипковенски- ДГС Русалка“Априлци.

Веска Ралческа пее за публиката
Ути Бъчваров- развеселяваше публиката

Тази година публиката бе по-малко, но за сметка на конете и техните жокеи.  Имаше най-интересни  изпълнения по време на кушиите. Видяхме езда на кон с придружител, кон, който категорично отказа да се състезава, но в крайна сметка завършваха състезанието.  Водещият Ути Бъчваров бе отново в стихията си и с неговия типичен хумор  разведряваше обстановката. Дошлите да погледат конната надпревара потропнаха кални  хорца  по време на изпълненията на Веска Ралчевска. Свещениците от Априлци извършиха традиционния водосвет .

Данаил Антонов  с кон Боряна
№10 Валентин Росенов с кон Марта

Не бе изненада победата в  Местна порода на момчетата от с.Сенник №17 Данаил Антонов  с кон Боряна спечелил убедително първото място и вторият след него  №10 Валентин Росенов с кон Марта. Бронзов медалист стана №12 Мартин Маринов от с.Кръвиник и неговия кон Оскар

При чистокръвните коне на най-високото стъпало се изкачиха  №26 Младен Зарев Младенов и неговия кон Вихър. Неговият съселянин от село Батошево с  кон Добавка и жокея №56  Пламен Дончев Ненков  спечелиха второто място.

Проведе се надпревара и с полукръвни коне. Там първите две места бяха заети от местните жители №13Мирослав Лалев Василев с кон Ахмат и №7Павлин Иванов Иванов и Алберта. Тук троянецът Иван Църовски спечели бронза с неговия кон Шафран.

Най-малкия участник

Бяха наградени най-малкият участник, най-възрастният и двете единствени дами, които  не се дадоха на мъжете и стигнаха до финалната гонка

За всички наградени имаше парична награда, както и „хонорар“за участващите в кушиите.

Празникът продължи в Хоремага, както съобщи Ути Бъчваров

Трето място при местни-Валентин
Народния представител Иван Миховски награждава Данаил
Двете единствени дами бяха равностойни противнички на мъжете
Тодоровден е Априлци
Тодоровден е Априлци

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Събота, 24 февруари 2018 г.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button