ТАЙНАТА ГРАДИНА НА АДРИАНА ХРИСТОВА

Тази вечер в Информационно-културния център Троян бяхме в Тайната градина на младата илюстраторка Адриана Христова.

Адриана Христова и част от семейството й

В изложбата бяха представени 10 живописни произведения, носещи присъщия илюстративен дух на авторката. Митология, природа, приказки, песни, впечатления и сънища се преплитат в творчеството й, създавайки една малка, уютна вътрешна градина, в която Адриана потопи всички присъстващи на откриването на изложбата. 

 

Снегурочка

В картините неизбежно виждаме детското и истинското. И сякаш невинноста  е покорила творбите. От самата авторка и от картините й лъха славянският дух. Бялата кожа, светлия поглед. В творбите й има преплитане на природата и човека.  Видяхме Снегурочка  в друг аспект. Елен и неговата приятелка гледаха с едни й същи очи в една посока. Денят и ноща бяха илюстрирани най- простичко. Ако се загледате  в  творбите на великотърновчанката няма да Ви  убегне от погледа  чипото носле, затворените очи, от  които  лъха спокойствие.

Да, това е тя! Адриана Христова- приказната фея.

Родена на  14.12.1987г., град Велико Търново. Завършила Бакалавър – живопис, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изобразителни изкуства; UNArte Bucharest. Магистър – Графика, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Факултет по изобразителни изкуства

Нейният професионален опит е доста богат. Работи като преподавател по изобразително изкуство и сертифициран IB Visual Art ментор в ЧПГ „ Ак-Аркус“ ЕООД, гр. Велико Търново. Член на сдружение „Идействие“, което в периода 2012-2015 г. работи по проект „Таралеж-клуб за културни инициативи“.  Художник и илюстратор на свободна практика.

Орешашка снаха.Две прекрасни деца. Съпруга на известния художник и алпинист Христо  Христов, който със своя колега Дамян Бумбалов изрисуваха по стените  на Троянски къщи – СТАРИЯТ ТРОЯН“, „Рибаря и кучето“ в кв.Лъгът,  и кв.Велчевско-стената на читалището

В Троян не е първата й изложба. През 2012г. е първата й самостоятелна изложба „ A hidden place”- гр. Велико Търново.Последват през  2014г.  две изложби – Съвместна изложба „Колектив“ – гр. Велико Търново и гр. Пловдив. Активно участва в ежегодни формати на СБХ, гр. Велико Търново. Получила е и   Награда за участие е изложба „Есенен салон на великотърновските художници 2017“. Слабостта на Адриана са илюстрирани произведения за приказки и картички. В интервю на столична медия тя казва: Любимите ми илюстрирани книги са наследство от детството ми и са „Дивите лебеди“ на Ханс Кристиан Андерсен, „Приключенията на Моливко и Сръчко“ на Юрий Дружков и поредицата „Приказен свят“ Ангел Каралийчев с илюстрациите на Любен Зидаров. Мечтата й е да илюстрира книга с български народни приказки или славянска митология. Фолклорът и митологичните, магически образи винаги са мя вълнували и са били обект на пресъздаване от нейна  страна.
Тайната градина на Адриана


 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button