„ТРЕПЕТИ”- те на ученици от НУПИ

 

От 14 до 28 февруари 2018 година любителите на изобразителното изкуство в Троян имат възможност да се насладят на изложбата, наречена „Трепети”. Тя съдържа творби на учениците от 11 клас на НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян, която ще се експонира в галерия „Серекова къща”. Събитието се открива на 14 февруари (сряда) от 17.30 часа – в деня, посветен на любовта и виното.

МОНИКА ПАВЛЕВА
ХРИСТИЯНА ИЛИЕВА

Единадесетокласниците от най-артистичното национално учебно заведение в областта излизат за пръв път пред по-широка публика, за да покажат наученото досега в различните художествени специалности и дисциплини в училище, както и да добият увереност, че могат да се справят както с поставените учебни задачи, така и със свободните си творчески импулси, търсения и идейности. Класният ръководител и изявен национален художник Татяна Радевска-Димитрова, която стои в основата на творческата идея и реализация, споделя следното: „Показваме живописни, графични и пластични работи, направени през първия срок на тази учебна 2017-2018 година. Темите и изпълненията в материал са разнообразни.  Жанровете са натюрморт, портрет, фигурална композиция, пейзаж, абстракция. Специалността рекламна графика е представена с плакат и тотал дизайн. Пожелавам на моите деца от 11 клас творчески успехи и успешна реализация в избрания от тях пъстър път на осъществяване!”

Дебора Генадиева
КРИСТИНА ВЛАДОВСКА

Учениците от 11 клас са интелигентни талантливи млади хора, които изявяват своите душевни търсения и намирания в различни творчески сфери. Част от децата са носители на национални награди и стипендии в областта на изобразителното изкуство, литературата и философията. Едни от най-отличените в тези области ученици са Давид Костадинов (завоювал първо място на националния конкурс на СУ „Св. Климент Охридски” на тема „Моят Аристотел” през 2017 г., също и носител на награди за литература), Айджан Салиева и Дебора Генадиева (спечелили национална стипендия „Импресия” към Министерството на културата за настоящата учебна година), Христо Костов (спечелил скоро национална стипендия за плакат към Американска фондация за България).

Голяма част от децата на 11 клас на националното художествено училище са активни участници в литературен клуб „Орфей” към към Център за подкрепа за личностно развитие  – Троян („Шошкова къща”) с директор Ралица Колева. Тези деца правят впечатление с оригиналното си мислене и дълбоките идеи, които споделят на белия лист.       

                                                                 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button