47-годишен мъж загина, а друг е ранен в Ловеч

Работник на 47 години е починал след трудова злополука в Завода за отливане на чугуни „Осъм АД“ в Ловеч, а друг е настанен в бол

Това съобщи директорът на инспекцията по труда в Ловеч Митко Митев. По думите му, става въпрос за два инцидента. 

Първият е възникнал вчера около 12.40 ч. 47-годишен мъж, който е работел като шлосер, заедно със свой колега са транспортирали филтър за аспирационна система, посредством мотокар от ремонтен цех. Филтърът е започнал да пада, а мъжът се е опитал да го задържи, но е бил затиснат от него. Откаран е в болница в Плевен, с тежки наранявания, но по-късно е починал. 

Митко Митев поясни, че в момента се извършва проверка по случая, както от инспекцията по труда, така и от прокуратурата. На виновните за инцидента ще се търси административно наказателна отговорност. 

Митев каза още, че малко след злополуката, в предприятието е станал и друг инцидент, при който е пострадал 54 годишен работник. Той е настанен в болница, без опасност за живота, с обгаряния в областта на окото. Този инцидент е бил при работа с индиукционна пещ, при която парче разтопен метал е хвръкнал и изгаря работника. 

Според Митко Митев последният трагичен инцидент в завода е от 2014 г., а последната проверка там за безопасните условия на труд е била извършена през есента на миналата година. Издадените тогава предписания са били изпълнени. И по двата случая са образувани досъдебни производства.

От предприятието отказаха да коментират инцидентите. 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button