Давид Костадинов от НУПИ „Проф. В. Колев” с поредната награда

В деня на всенародния празник 3 март в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски” бяха раздадени наградите на Четвъртия национален конкурс по философия, организиран от сдружение Българско философско общество и Философски факултет на Софийски университет. Конкурсът е посветен на 140 години от Освобождението от османско владичество и носи общата тема „Българският път. Потенциал. Проблеми. Перспективи”.

Доцент Иван Колев (ръководител на катедра „философия” в СУ) откри събитието с уводни думи по случай националния празник, след които прозвуча нашият национален химн. В двора на университета бе осъществена тържествена заря за празника.

Денят на свободата на България бе почетен с авторитетна научна конференция, на ко

ято присъстваха университетски преподаватели – професори, доценти и асистенти, учители по философия от цялата страна и ученици, създали свои разработки по поставената тема. Бяха раздадени сартификати за участие на всички ученици и техните преподаватели – научни ръководители, както сборници и авторски книги по философия, създадени от водещи имена в областта на съвременната научна мисъл у нас. Приветствие към всички участници поднесе проф. д-р Димитър Денков (декан на Философския факултет), той благодари на всички присъстващи учители за будителската роля при обучението и възпитаването на средношколците в умения за самостоятелно логическо мислене и активно отношение към родината и въпросите, свързани с нейното минало, настояще и бъдеще.

Повече от тридесет ученици се оказаха участниците в престижния конкурс, ала бяха дадени само няколко специални отличия на най-добре представилите се с научни доклади – в обем до 10 страници текст философско разсъждение. Един от отличените бе троянският ученик Давид Димитров Костадинов от ХІ клас на НУПИ „Проф. Венко Колев”. На Давид, както и на преподавателя му по философия Лина Борджиева, бяха връчени грамоти и парични премии от Българското философско общество (БФД), учредено от девет български учени на 28 март 2012 г. в гр. София като организация с идеална цел и обществена полза. Давид Костадинов се представи с обширно и задълбочено философско есе, провокирано от тефтерчето и писмата на Левски, от народопсихологическите трудове на Иван Хаджийски, както и от характерни статии по темата, писани от известни учени и писатели, като: Кирил Христов, Константин Петканов, Петър Мутафчиев, Янко Янев, Желю Желев и други. Професорът по философска антропология Валери Динев поздрави Давид и му подари своята книга „Модели на човешко поведение”, в която постави автограф. 

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button