Експерти от Троян и Хамм си сътрудничат за дуалното обучение

Започва конкретна работа по рамките за съвместни дейности между общините Хамм – Германия, и Троян, в областта на младежкия обмен, обучение на преподаватели, общ проект по Еразъм+. Това е договорено по време на посещение на експерти от Община Троян в германския град. Целта на посещението на делегацията бе обмяна на опит между двете общини по прилагане на дуалната система на обучение.

„Експертите от Троян проведоха редица работни срещи. Една от тях бе в Института за професионална квалификация „BFW Hamm“, където експертите се запознаха с дейността на звеното преквалифициране на лица, загубили възможностите си за упражняване на професията вследствие инциденти или заболявания“, разказа Розалина Русенова, ръководител на делегацията и председател на Постоянната комисия по „Образование, спорт, култура и граждански организации“ към Общинския съвет – Троян.

Експертите от Община Троян са посетили и Колежа за професионално обучение „Едуард – Шпрангер“ в Хамм. Там е била представена системата на дуалното обучение по дървообработване, която се изпълнява в колежа и са били обсъдени аспектите на професионалното обучение, в частност дуалното, което се изпълнява в Германия и в България. Отчетени са били положителните страни на прилаганите обучения. Представителите на училището са изразили съгласие при покана от българска страна да посетят ПГМЕТ – Троян, за да обменят опит и да обучат преподаватели по дървообработване в професионалната гимназия за своите методи на работа.

В рамките на визитата си делегацията е посетила и Младежки център „Бокел Вег“, в който се развиват различни дейности в подкрепа на децата и младежите – спортни занимания, игри в свободното време, консултации от психолог, младежки инициативи и други.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button