КАК“КАРДИОЛАЙФ“ ИЗВЕДНЪЖ ПРЕРАСТНА В БОЛНИЦА

За Ловешката болница  – Престъпление по служба с щета 20,596 милиона лв. В здравната каса – незаконно дадени на частната болница Кардиолайф близо 1 милион.

72-часова мярка за неотклонение  за директора на РЗОК –  Ловеч  постанови Окръжна прокуратура. Антонио Маринов е обвинен в длъжностно престъпление, с което касата е била ощетена с 1 млн лева. Това съобщи говорителят на прокуратурата Кирил Петров. След изтичане на 72-часовата мярка ще бъде внесено  искане за постоянна мярка задържане „под стража“

Както вече писахме Антонио Маринов бе арестуван след акция на ДАНС  и полицията.След обиск на бюрото му бяха иззети важни документи свързани със случая. Бяха разпитани и служи

В Mediapool.bg Мартина Бозукова в статия от 13.10 . 2017 година обяснява цялата схема  и защо е  е направена проверка  по случая: Ето какво пише:

 

Частна лаборатория за няколко месеца прераства в многопрофилна болница по кардиология, за да поеме печеливша ниша на мястото на докараната почти до фалит държавна болница в Ловеч. При това частната лаборатория има принос за затъването на държавната болница, с която са имали договор доскоро. Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че съдружник в новата частна болница „Кардиолайф“ е бившият директор на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Ловеч Георги Бенев Стефанов.

А от стенограмата от последното заседание на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дори става ясно, че новото частно лечебно заведение е получило договор с касата в отсъствието на нейния управител Камен Плочев и без неговото съгласие.

Как започва всичко?

Частната лаборатория ощетява държавната болница

Около договора на държавната болница в Ловеч с частната лаборатория “Кардиолайф“ се разшумя през май, когато Министерството на здравеопазването започна да спасява на пожар закъсалото лечебно заведение, натрупало над 7 млн. лева дългове.

Тогава здравният министър Николай Петров обяви, че вместо лабораторията да си има отделен договор с касата, имала сключен договор с държавната болница, а парите, получавани от НЗОК, били делени „по братски“. По думите му в резултат на това държавната болница е била ощетена и е трупала дългове. Съвместното партньорство датира от 2006 година.

Ловеч остава без държавна кардиология, за да се появи…частна

Също през май петима лекари напускат кардиологичното отделение на държавната болница, като същото се случва и с още няколко отделения. В края на същия месец болницата преустановява дейност.

От здравната каса обясниха за Mediapool, че когато държавната болница спира да изпълнява клинични пътеки по кардиология, пациентите и съответно плащанията на НЗОК се пренасочват към най-близкото такова отделение – в Плевен.

Същевременно обаче доскорошната частна лаборатория „Кардиолайф“ успява да получи от Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Ловеч разрешително за дейност като многопрофилна болница.

По принцип при поява на ново лечебно заведение или когато някоя болница разкрие нова дейност, тя трябва да чака до началото на следващата бюджетна година, за да получи финансиране на от НЗОК. Изключение обаче се прави, когато на дадена територия няма друго лечебно заведение, което да осъществява тази дейност. И понеже Ловеч е останал без кардиология, „Кардиолайф“ се сдобива с договор с НЗОК на 18 септември и касата пак се готви да прехвърли финансирането на тази дейност от Плевен обратно в Ловеч.

Въпросът, че съсипването на държавната болница цели да обслужи „частен интерес на една амбицирана да възникне скоро болница“, е повдигнат още през май от общинския съветник от СДС в Ловеч Иво Райнов. И всичко се случва по утъпкания сценарий – държавното отделение спира работа, за да отвори пътя на новата болница.

Дори директорът на НЗОК е възмутен

От стенограмата от последното заседание на надзора на НЗОК става ясно, че новата болница „Кардиолайф“ е сключила договор с касата в отсъствието и без знанието на управителя й Камен Плочев, който е не по-малко възмутен от случващото се. Темата се повдига по повод обсъждане за преразпределението на бюджетите на касите в Ловеч и Плевен.

„Без мен е подписано писмо, което дава право на директора на Районната здравноосигурителна каса да сключи договор с „Кардиолайф“. Не съм знаел за това писмо. Писмото не е подписано от мен“, казва той.

Плочев обяснява, че е отсъствал и за този период е упълномощил служителката Зоя Вълева да го представлява. „Юридически е правилно. Но от морално-етична гледна точка считам, че не е правилно. Морален и етичен проблем“, коментира той.

„Моето мнение е, че не може една лаборатория преди 4 месеца да си промени името. От лаборатория става на многопрофилна болница. Всички знаем колко отделения трябва да има една многопрофилна болница. Същата структура – и изведнъж директорът на РЗОК Ловеч пак й дава парите, за да фалира отново болницата в Ловеч. Това не мога да го разбера“, заявява Плочев.

Сега НЗОК обсъжда какъв бюджет следва да се отпусне на новата частна болница „Кардиолайф“. Според зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева тя трябва да получава колкото изработи, а не автоматично да й се прехвърля бюджета на бившето кардиологично отделение на държавната болница. Председателят на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев предлага на следващото заседание да бъде извикан директорът на районната каса в Ловеч, а решението за бюджета на новата болница да се вземе на базата на отчетите за изработеното от нея.

Кардиологията е фамилен бизнес за бившия управител на РЗОК-Ловеч

Бившият управител на РЗОК-Ловеч Георги Бенев Стефанов, който понастоящем е съдружник в новата частна кардиологична болница, нашумя през 2010 година, когато при акция на ДАНС, прокуратурата и местната полиция бяха открити пликове с пари с имена на лекари в сградата на районната каса.

Първоначалната версия бе, че става въпрос за канал за насочване на пациенти към частни лаборатории по инвазивна кардиология, където са им правени скъпи изследвания. А по онова време собственик на лабораторията „Кардиолайф“ е дъщерята на Стефанов Мария Патрикова.

В последствие обаче случаят заглъхна без последствия.

Мартина Бозукова, 13.10.2017

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button