НАГРАДИХА СПЕЧЕЛИЛИТЕ В КОНКУРСА„Пейзаж от моята България”

Изложба на патриотична тема в НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян по случай Трети март

На 3 март за поредна година в галерията на НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян директорът Илиян Илиев откри седмата изложба, посветена на националния празник по случай Освобождението, на тема: „Пейзаж от моята България”. Присъстваха много гости от Троян и други населени места, галерията се изпълни с деца, родители и учители. Сред присъстващите бяха и двама депутати от Народното събрание – Иван Миховски и Андрей Новаков. 

В изложбата участват над 450 ученически рисунки от школи по изобразително изкуство и различни училища от цяла България. Стените на галерията са изпъстрени с красиви пейзажи на талантливи, вдъхновени от природата на родината деца. Три рисунки направиха най-силно впечатление на журито със своя колорит и рисунък. Това са пейзажите на Симона Берчева на 12 год от град Мизия, на Виктория Иванова на 13г. от град Плевен и на Мартина Бояджиева на 14 г. от град Ловеч . Симона е развила композицията си по хоризонтала с пастелни цветове и с професионално усещане за пространство – едно прекрасно решение с много свежест и непосредственост на изказа. При Виктория цветовете са ограничени в зелено, но то е изпълнено в достатъчно голямо разнообразие на нюанси и наистина внушава усещане за ранна пролет в Боженци. Силно живописно решение е композицията на Мартина. Редуват се дървета и къщи, които заедно с цветята на преден план създават интересен и артистичен композиционен порядък. Изпълнената в акварелна техника пейзажна композиция следва ритъма на архитектурата на квартал Вароша в град Ловеч.  

Вече започна да се превръща в традиция участието и отличното представяне на характерни изобразителни детски школи от страната. И тази година се представя много успешно с графични композиционни решения школата по изобразително изкуство с ръководител Ива Русинова от гр. Севлиево. Александра Христова (на 14 години) и е възпитаник на школата по изобразително изкуство – град Попово, това момиче за поредна година показва най-пъстрото решение в цветово отношение.

От Ловеч най-силно се представиха Арт-клуб  „Гея“ с ръководител Кремена Попова и учениците от ОУ  „Васил Левски“ с преподавател Светлана Славчева. Школата на Кремена Попова винаги е правила силно впечатление със своеобразието на своите творби. Често в пейзажните композиции от тази школа са вписани хора, които предават на рисунките особено значение и говорят за една сериозна подготовка на децата по отношение на пропорциите и движението на човешката фигура. Такава е например картината на Камелия Николова. В изложбата ще се видят и експресивните решения на учениците на Светлана Стоянова от град Летница. Единствената композиция в изложбата, изпълнена с маслени бои и завладяваща със своята монументалност и изчистеност, е на Христофор Инковски –  ученик от седми клас на СОУ „ Св. Климент Охридски“ град Троян.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button