ТОВА НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ПОВТАРЯ

Бай Кольо Вутев-най-младият и оцелял в този лагер
Бай Кольо Вутев-най-младият и оцелял в този лагер
Националният флаг бе поставен на кръста

От името на репресираните по времето на  Лагерът е наречен Трудовата група ,който е  известен като лагера „Слънчев бряг“ (1959 – 1962),  върху скалите на кариерата са поставени две плочи в памет на жертвите в лагерите, а на най-високата скала – кръст. В подножието на скалите под лагера, в близост до шосето Ловеч-Троян, е поставена плоча в памет на жертвите на лагерите и от Ловчанската митрополия.

Именно там днес, 24.03.2018  над 100 човека бяха дошли  да се поклонят пред 151 загиналите в този лагер от 1959-1962. Присъстваха народния представител Иван Миховски, областния управител Георги Терзийски, Стоян Ганев, Корнелия Маринова-кмет на града и нейните заместници Венцислав Христов и Цветан Георгиев, председателят на СДС Божидар Лукански и други.

Бе отслужена панихида в памет на завинаги останалите там. Слова произнесоха Георги Митев-председател наСДС, област Ловеч  кметът на града Корнелия Маринова и най-младият лагерист бай Кольо  Вутев

Кольо Вутев от село Торос, Ловешко, е един от малцината оцелелите лагеристи в лагера край Ловеч, наричан ТВО Слънчев Бряг.

По време на младежка сбирка, организирана в селото, той се сбива с едно от момчетата там. Макар и ученик, преди да навърши пълнолетие Кольо Вутев e изпратен в лагера, защото момчето, което удря се оказва син на член на БКП.

Цветя бяха поднесени от десните политически  партии, и граждани

Свързани статии

Back to top button