УСПЕХ НА ТРОЯНСКИ КУЛИНАРИ

На 9 март в Априлци се проведе Третото областно състезание по професии за област Ловеч. То е трето по ред, основите бяха положени в Троян преди 3 години, започва разказа си Иванка Църова

Присъстваха Еленко Начев (Началник на РУО, Ловеч), Розка Петкова (старши експерт професионално образование), д-р Младен Пелов (кмет на община  Априлци).

Домакин беше СУ „Васил Левски“ – гр. Априлци, наследник на Професионална гимназия по туризъм. Членове на журито бяха гл. ас. Петко Цигуларов – преподавател в Колежа по туризъм, Варна, инж. Васил Бончев, технолог „Хранене“, одитор по безопасност на храните, както и други дългогодишни професионалисти от бранша.

Участваха представители на всички професионални гимназии и професионални паралелки от сферата на ресторантьорството и хотелиерството в областта.

Първо място категория „Сервитьор – сомелиер“ спечели Нанси Башева от 12 клас, паралелка „Организация на хотелиерството“. Тя  превъзхождаше всички останали с познания и умения, така и  с  перфектно владеене на испански и английски език.

Нанси поднесе ястия приготвени от Елица Павлова от 11 клас. Тя участва в категорията „Готвач“ и също грабна златото. Менюто, което приготвиха и поднесоха троянските момичета беше следното:

1. Студено предястие: Микс салатки с киноа, авокадо, чери доматки, таханов дресинг и пармезан.

2. Основно ястие: Роле от пъстърва с мус от бяла риба върху канапе от рататуй с провансалска подправка и цитрусов бешамел.

3. Десерт: Милфьой с плодова панакота и шамфъстък

„Отново доказахме, че ако си в област Ловеч и искаш да си спец в хотелиерството и ресторантьорството, мястото ти е в СУ „Васил Левски“, паралелка „Организация на хотелиерството“, споделя още Иванка Църова, преподавател в троянското училище.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button