ГЕРОИТЕ НЕ СА ЗАБРАВЕНИ

На 11 април 1945 година американски военни части достигат до концлагера Бухенвалд и формално освобождават затворниците, които вече сами са си извоювали свободата.
Лагерът на смъртта Бухенвалд е сред най-големите, разположени на германска територия.
Той е изграден през юли 1937 г. Първият комендант на лагера е Карл Ото Кох, чиято втора съпруга Елзе получава прозвището ”Вещицата на Бухенвалд” заради бруталността си. Голяма част от затворниците са зверски убити или умират от нечовешките условия на труд.
 Статистиката сочи, че през Бухенвалд в периода от 1937 г. до 1945 г. са минали около 250 000 души от повечето европейски страни. Броят на жертвите е над 56 000.

Всяка година на този ден световната прогресивна общественост си припомня злодеянията на фашистките режими, извършени над милионите невинни мъже, жени и деца по целия свят. Този ден ни напомня за ужасите, които човечеството преживя в годините на фашизма и Втората световна война.

Българският народ е един от първите, които изпита жестокостта на фашистката диктатура през юни и септември 1923 година. Цели 20 години народът ни води героична борба против монархофашизма. От 1923г. до 1944г. повече от един милион български антифашисти са преминали през полицейските участъци, затворите и концлагерите. От януари 1942г. до септември 1944г. през ада на фашистките изтезания са преминали 64 400 борци за свобода и социална справедливост, а около 31 500 души преминават през концлагерите. От юни 1941г. до септември 1944г. са убити 9 500 антифашисти. Такава е кървавата равносметка на българския фашизъм.

На 11 април – Международния ден на политзатворниците, концлагеристите и пострадалите от фашизма и войните от БСП- Троян и БАС- Троян поднесоха венци и цветя на всички паметници на антифашисти на територията на Община Троян. С едноминутно мълчание присъстващите се преклониха пред подвига и саможертвата на геройски загиналите за свободата на България. 11 април е забележителна дата, отразяваща величието и мощта на революционните сили в България , Русия , в Европа, които пометоха фашизма и изковаха светлия лъч на свободата. Поклон пред светлата памет на всички антифашисти, които дадоха живота си за свободата на България, каза Румен Тодоров член на Общински съвет на Български антифашистки съюз- Троян  в словото си пред паметника на загиналите на центъра в Троян . Присъстваха народният представител от Ловешкия многомандатен избирателен район троянката Валентина Александрова Донка Михайлова-член на НС на БСП и кмет на града, Росен Веселинов-председател на Общинския съвет на БСП, Митко Вучков-лидер на младежите, общинските съветници Камен Спасовски, Васил Гадевски, Розалина Русенова, Румен Тодоров-председател  на Общинския антифашистки съюз, инж. Пенчо Ардърски и членове на БСП и антифашисткия съюз. Бяха поднесени венец и цветя

На паметника на Тончо Стаевски в троянския квартал Лъгът Димитър Вучков, председател на МО на БСП в Троян прочете част  от стихосбирката на рано загиналия поет . Роденият на 3 ноември 1924 г. в махала „Лъгът“, гр. Троян, Тончо завършва Троянската гимназия. Като ученик пише стихове. Активен член на РМС.

Участва в Съпротивително движение по време на Втората световна война. Ремсов организатор за Троянска околия. Ятак на първите троянски партизани. На 3 септември 1943 г. излиза в нелегалност. Приема партизанско име Григор. Участва във формирането на III- а Троянска чета на Партизански отряд „Христо Кърпачев“. През декември 1943 е заместник командир на четата. Води партизански дневник, в който записва и поетичното си творчество.

 Поетичното му творчество и дневник са издадени след 9 септември 1944 г.

Членовете на БСП и антифашисткия съюз отдадоха своята почит пред паметника на  ремсиста в местността „Драгойчов камък“ край гр. Троян, където  е  убит от провокатор на днешната дата. Като че нарочно съдбата е отредила този ден – 11 април- денят на гибелта на поета – партизанин Тончо Стаевски от Троян да бъде обявен за Международен ден на всички антифашисти. Мнозина като него си отиват в началото на пътя си. Остават си завинаги млади. Всеки от   присъстващите  сподели нещо преживяно с това събитие, разказаха се случки и факти от историята и за герои отдали живота си за родината.

Публикувахте от ТроянЪт – Всичко за Балкана в Сряда, 11 април 2018 г.

                   

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button