Ден на отворени врати в Районен съд-Троян

 
Районен съд -Троян посрещна днес гражданите с Ден на отворените врати в чест на Деня на Българската Конституция – 16 април.

Целта е да бъде насочено вниманието на обществото към дейността на съда и да повиши доверието в независимостта на системата.
 
Денят на отворени врати бе открит официално в 9.00 часа, в първа съдебна зала  от председателят на съда Петя Гатева

 
Първите гости в съда бяха ученици от СУ“Св.Климент Охридски“ Троян и техните преподавателки Анелия Иванова и Цветанка Босева  Те присъстваха на делото, което се гледаше, беше с обвинение по общоопасно престъпление – управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. Оказа се, че действието се разиграло около полунощ в ж.к. „Лъгът“ в района на тяхното училище. Имало преследване между кола на пътна полиция и младежи на възраст между 25-30 години, вероятна размяна на управляващите МПС-то с цел прикриване на употребилия алкохол приятел. Това още повече събуди любопитството и интереса на осмокласниците и те слушаха както свидетелите, така и въпросите на прокурора и на защитата на подсъдимия. Процесът беше воден лично от Председателя на Районния съд г-жа Петя Гатева След това тя ги запозна с някои тънкости в тяхната дейност. Имаше много въпроси. По големите  ученици се заинтересуваха за санкциите срещу управляването на автомобил след употреба на алкохол и др.

В „Деня на отворените врати” граждани и журналисти  посетиха  Съдебната палата  се запознаха с организацията на работа на съда и съдебните служители, със съдебни процедури, с работата и функциите на съдебните заседатели.  Инициативата на Районен съд – Троян има за цел да спомогне за повишаване на правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, насочена е към популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура като цяло.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button